Приштина, нови намет и позив на бојкот производа из Србије и БиХ

Косовска влада увела је додатни намет од десет одсто на производе из Србије и Босне и Херцеговине, јављају приштински медији. Нова такса се не односи на светске робне марке које се производе у Србији и БиХ. Други човек владе позвао становнике Косова да не купују српске производе.

Одлуку о повећању намета на производе из Србије и БиХ објаснио је заменик косовског премијера Енвер Хоџај, који је рекао да ова мера представља одговор на "деструктивно понашање Београда".

"Србија издваја велике суме новца да наштети Косову и велики део тог новца долази из размене са Косовом", рекао је Хоџај, који је, истовремено, позвао становнике Косова да не купују српске производе.

И косовски министар спољних послова Беџет Пацоли каже да је "успостављањем увозних мера" почела примена "пропорционалног приступа" у односу према Србији чиме ће она, како истиче, "схватити да ће за свако негативно понашање према Косову и претње прво она да плаћа".

На захтев премијера Рамуша Харадинаја, из нових мера изузети су производи мултинационалних компанија који се производе у Србији и БиХ.

Како су навели званичници приштинских власти, нови намет уведен је на млеко и млечне производе, воду, кексе, грађевински материјал и сокове.

Након ове одлуке, председник општине Бујановац Шаип Камбери затражио је од косовске владе да нове мере не примењује на албанске произвођаче из Прешева и Бујановца. Поручује да је косовско тржиште једино на којем они могу да продају своју робу.

Сутра протестно писмо 

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да, ако је та вест тачна, апсолутно мора да реагује Европска комисија.

"Ако је ова вест тачна, то практично значи да ЦЕФТА споразум више не функционише, јер поред свих ванцаринских баријера које је до сада Косово уводило према другим економијама и земљама Западног Балкана, овај драстичан корак значи да су се привремене косовске институције одлучиле за класични протекционизам и за не само ванцаринске, већ и класичне баријере које спречавају слободан проток роба", рекао је Љајић Танјугу.

Привредна комора Србије упутиће сутра протестно писмо Европској комисији и Секретаријату ЦЕФТА.

Саветник председника ПКС Ненад Ђурђевић оцењује да је потез Приштине да подигне за 10 одсто порез на робу из Србије политичка одлука која ће негативно утицати на наше привреднике.

Ове мере коментарисао је и доскорашњи министар трговине и индустрије у косовској влади Бајрам Хасани, који је рекао да ће та одлука бити краткотрајна, тј. да ће, како каже, важити "до следећег уторка".

број коментара 17 Пошаљи коментар
(среда, 14. нов 2018, 15:48) - Ja [нерегистровани]

Nista lakse

Pa predpostavljam ko je nadlezan u rjesavanju sporova. Ima valjda neki medjunarodni trgovinski sud pa fino ih tuzite I trazite odstetu. Pa kad tako jednostrano postupe van sporazuma ti tuzbu I naplatis im se. Pa kad im nakarikas par milijardi duga fino blokiras im sve. Mislim eto kao laik. Ima mi nekog rezone da je to tako. Nista prica I kuknjava, samo po dzepu. Em dokazujes da nisu ozbiljni za bilo kakve pregovore, em im fino zategnes I kamatu. par puta tako po usima I smirice se.

(среда, 07. нов 2018, 06:28) - anonymous [нерегистровани]

Preterano

Pristina je preterala sa svojim ponasanjem..

(уторак, 06. нов 2018, 17:37) - furijas [нерегистровани]

bane@gmail.com

Ma nema njima zivota bez nas,ovo je samo za skupljanje politickih poena.

(уторак, 06. нов 2018, 17:24) - Maja [нерегистровани]

Kosovo

Kako onda zele sporaum i resenje da se zavrsi kompromisno kada imaju ovakve stavove.

(уторак, 06. нов 2018, 17:19) - aaana [нерегистровани]

asd

Vreme je da EU i Albanci shvate da Srbija i Aleksandar Vučić kao njen Predsednik neće dozvoliti da bilo ko ugrozi samostalnost i celovitost naše države.

(уторак, 06. нов 2018, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

Nije čudo

Ništa čudno...Kako ja vidim ovde nema ekonimista koji su komentarisali...
Ovo je veliki gubitak za nas....

(уторак, 06. нов 2018, 16:23) - Tamara [нерегистровани]

Zalosno

Dokle vise misle da provociraju?

(уторак, 06. нов 2018, 16:22) - Daliborka [нерегистровани]

Roba

Van svake pameti,oni misle da ce time zaustaviti borbu Srbije za svoju teritoriju.

(уторак, 06. нов 2018, 16:21) - Lantern [нерегистровани]

Porez

Ovo je slično kao sa onom provokacijom sa carinjenjem pre par meseci, držaće ovo Albanci par dana pa će da vrate na prošlo stanje.

(уторак, 06. нов 2018, 16:20) - gaga [нерегистровани]

laz

Mogu se ocekivati ovakve ludorije još ce narodu na Kosovu zabraniti vazduh da udisu.