Отворен Мађународни сајам намештаја у Београду

У Београду је отворен Сајам намештаја. Учествује више од 520 излагача из 45 земаља. Упркос најавама пропасти српске дрвне индустрије, она показује потенцијал за опстанак, изјавио је министар Расим Љајић на отварању.

Забележен је раст производње дрвне индустрије од девет одсто, продаја намештаја на домаћем тржишту порасла је 14 одсто, а прошлогодишњи извоз увећан за 16 процената - износио је 418 милиона евра.

То није пун капацитет домаће дрвне индустрије. Очекује се да овогодишњи извоз намештаја премаши 500 милиона евра.

На сајму је у фокусу квалитетан и функционалан намештај свих врста и намена, уз доста премијера, иновација и нових креативних решења.

Потенцијали домаће индустрије намештаја нису потпуно искоришћени.

"Главна предност је што имамо доста квалитетних произвођача намештаја на самом тржишту, као и што имамо добре ресурсе и квалификоване раднике. Проблем је што су ти квалификовани радници у мањку и потребан је бољи трансфер студената са факултета до саме привреде", каже Ема Полић из компаније "Атлас Ужице".

Као највеће ривале при извозу у Европску унију домаћи произвођачи виде конкуренцију из Кине, Вијетнама, Индонезије и Турске. У региону, највећи конкурент је Босна и Херцеговина.

"Изазови индустрије намештаја леже у проналажењу конкурентности кроз репозиционирање на оси дизајна, цене и квалитета производа. Простор за повећање додате вредности у сектору намештаја је веома велики, поготову кроз раст учешћа дизајна и маркетинга", каже Наташа Говедарица из Привредне коморе Србије.

Све мање је људи који се одлучују да раде у дрвној индустрији и производњи намештаја, каже ресорни министар Расим Љајић.

"И други, још већи изазов је и чињеница да извозимо резану грађу и трупце, дакле полупоизводе и сировине и они су достигли неких 94 милиона евра. Уколико би се тај извоз смањио и користила резана грађа за производњу намештаја, ми бисмо могли да повећамо извоз за 150, 200 милиона евра", каже Љајић.

Када би се на прави начин активирали скривени потенцијали домаће дрвне индустрије, они би могли утицати на раст бруто домаћег производа, извоза и запослености, кажу упућени. Сајам намештаја затвара се у недељу, 11. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво