Вол стрит џорнал: Србија најближи партнер Кине у средњој Европи

Кина се за утицај на светском плану у последње време бори у западном "задњем дворишту", градећи паралелне финансијске и комерцијалне мреже широм централне и источне Европе, а Србија јој је најближи партнер у средњој Европи, пише амерички лист "Вол стрит џорнал".

У тексту под насловом "Трофејна инфрастуктура, проблематични дугови: Кина продире у Европу", Вол стрит џорнал наводи да Кина користи "историјску прилику да се углави у само срце Запада" у тренутку када је Европа растрзана унутрашњим трвењима због имиграције и напетих односа с Русијом и САД.

"Оспоравајући глобални поредак, Кина је присутна у више од десетак земаља на периферији ЕУ од којих су неке, попут Мађарске, мање и маргинализованије чланице, док су друге, међу којима је Србија – на путу ка чланству", стоји у тексту.

Вол стрит џорнал је, у склопу текста, објавио фотографију председника Србије Александра Вучића и кинеског премијера Ли Кећијанга са свечаног отварања моста кинеског-српског пријатељства у Београду 2014, као и фотографију снимљену током Вучићеве посете Пекингу прошле године са председником Си Ђинпингом.

"Председник Вучић описује председника Сија као личног пријатеља и са њим се састао пет пута у року од две године", подсећа њујоршки лист, који истовремено напомиње да се Си са председником САД Доналдом Трампом састао три пута.

У тексту се, такође, указује да је Србија међу пет европских земаља које је председник Си посетио.

"Земља од седам милион становника, са економијом величине економије Вермонта, Србија пројектује политичку неутралност. Званичници Пекинг називају 'четвртим стубом' своје спољне политике, поред – Брисела, Вашингтона и Москве", пише Вол стрит џорнал.

У тексту се наводи и изјава српског министра финансија Синише Малог, који је у писаним одговорима на питања Вол стрит џорнал навео: "Не сматрамо да би требало да бирамо између Истока и Запада".

Амерички лист преноси и речи гувернерке Народне банке Србије Јоргованке Табаковић, која је рекла да је за Србију важно да је са њом изабрао да сарађује такав један велики међународни играч као што је Кина.

Пекинг, пише Вол стрит џорнал, нуди "трофејну инфраструктуру и финансијску подршку економијама са проблемима, какве тим земљама не нуде Вашингтон и Москва који генерално овај регион виде кроз призму националне безбедности, а ни Брисел који је преокупиран сопственим јединством".

Као највеће кинеске инвестиције у Србији, амерички лист кроз инфографику истиче мост кинеско-српског пријатељства, РТБ Бор, смедеревску железару и брзу железницу на релацији Београд–Будимпешта.

Кина је, наводи амерички лист, помогла и да се модернизују електрични и телефонски системи у Србији, а недавно је увела и мрежу финансијског плаћања Јунион Пеј "што кинеском јуану крчи пут у Европу".

Вол стрит џорнал, између осталог, указује на резултате прошлогодишњег истраживања београдског Центра за безбедносну политику према којима Срби САД виде као војно и политички снажније од Кине, али не и као далеко испред Кине у економском смислу, те да, према истој анкети, САД заостају иза Кине кад је реч о технологији и поверењу као инвеститор.

"За европске политичаре, кинеска алтернатива обећава брзе резултате и мање проблема кад је реч о уговорима и транспарентности него што је обично случај на Западу", закључује амерички лист, али напомиње да је кинеска финансијска подршка у Европи углавном заснована на позајмицама чиме се земље претварају у клијенте кинеских банака.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 06. нов 2018, 11:05) - slavko [нерегистровани]

Srbija

nije u centralnoj Europi.Srbija je na Balkanu.

(уторак, 06. нов 2018, 08:26) - глас разума [нерегистровани]

Запад се од Руса новцем и може одбранити, али не и од Кине

И то је јасно нешто што мучи наше драге пријатеље са запада и нешто што не могу да промене нити да победе новцем, једноставно Кина и новца има више од њих. Појављује се нови светски играч у новијем, модернијем оделу, са једнаком, али јефтинијом и приступачнијом технологијом и што је најбитније са дубљим новчаником. То је играч који је до јуче и сам био сиромах, па много више цени оно што има и много жешће брани свој успех и свој положај. Исто тако много боље зна како је онима који немају тако добар положај, па има и ту свест, да се партнерима мора оставити простор за прежљавање, а не да им се скида и последња кошуља са леђа... Запад у том надметању са Кином нема шансе, пре свега због огромне сопствене ароганције и нарцисоидности.

(уторак, 06. нов 2018, 07:29) - anonymous [нерегистровани]

klijenti banaka

a zapad daje pare iz dobrote svoga srca! Ruši se američka imperija i toga su svesni pa su im krivi i Srbi i Rusi i naravno Kinezi.