Планирано повећање плата у јавном сектору од седам до 12 одсто

Према упутству за припрему буџета за 2019. годину, запослени у јавном сектору следеће године могу очекивати увећање плата од седам до 12 одсто, објавило је Министарство финансија. Највише средстава по основу субвенција планира се за Министарство пољопривреде, у износу не мањем од 36,2 милијарде динара.

Највеће повећање могу очекивати здравствени радници и то 12 одсто медицински и стоматолошки техничари, а увећање од десет одсто доктори.

Сужбеници Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције и Министарства одбране могу очекивати увећања плата од девет одсто.

Увећање од девет одсто планирано је и за запослене у основим и средњим школама и у установама високог образовања, али и радницима социјалне заштите.

Запослени у Пореској управи и Управи царина могу очекивати увећање од 8,5 одсто, док ће други запослени у јавном сектору, према пројекцијама Министарства финансија, имати увећања од седам одсто.

Такође, у 2019. основица за обрачун и исплату плата судија исплаћиваће се 70 одсто из извора прихода буџета, а 30 одсто из прихода остварених по основу наплате судских такси које припадају правосудним органима.

У оквиру јавног сектора највеће смањење запослености је забележено у јавним државним предузећима, али и у администрацији и образовању. 

У августу 2018. године, просечна нето зарада износила је 49.773 динара, што је остварени реални међугодишњи раст од 4,1 одсто.

На раст зарада у овом периоду утицало је и повећање минималне цене рада по радном часу, са 130 динара колико је износила у 2017. на 143 динара почев од јануара 2018. године.

У периоду јануар–август 2018. године реална просечна нето зарада реално је повећана за 4,3 одсто. 

Министарство финансија објавило је да ће привредни раст ове године износити 4,2 одсто, а у 2019. години 3,5 одсто.  

Највише субвенција се планира за Министарство пољопривреде

Највише средстава по основу субвенција за 2019. годину планира се за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у износу не мањем од 36,2 милијарде динара, пише у упутству за припрему буџета које је објавило Министарство финансија.

У ресорном министарству кажу да је у оквиру субвенција и буџетских кредита неопходно преиспитати све програме по основу којих се додељују субвенције и буџетски кредити.

"Приликом планирања средстава за субвенције и њихових намена, посебно треба имати у виду све прописе који се тичу државне помоћи", наводи се у документу Министарства.

Када је реч о субвенцијама за привреду, за ову област су планирана средства у висини од 17,59 милијарди динара.

Према упутству за израду буџета за наредну годину, а које се тичу субвенција, у оквиру раздела Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, субвенције намењене железничком и интермодалном саобраћају планиране су у укупном износу од 14,65 милијарди динара.

"Путеви Србије" би према пројекцијама могли да добију 6,3 милијарде, од чега би 0,5 милијарди динара било за учешће Републике у Пројекту рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја, док би "Коридорима Србије" могло припасти 3,1 милијарду динара.

Субвенције које се тичу министарстава предвиђају да се за Министарство просвете, науке и технолошког развоја издвоји 0,9 милијарди динара и то за учешће у кредиту Међународне банке за обнову и развој (пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања) који ће се реализовати преко Фонда за иновациону делатност.

У упутству за припрему буџета стоји да је у оквиру раздела Министарства рударства и енергетике потребно планирати субвенције за ЈП ПЕУ "Ресавица". 

Субвенције намењене за "енергетски угроженог купца" пројектоване су на износ не мањи од 1,32 милијарде динара. 

Министарству трговине, туризма и телекомуникација би према овим плановима могло припасти 0,5 милијарди динара, а новац се планира како би се користили туристички ваучери и унапредило коришћење туристичких дестинација у Србији.

За финансирање јавних сервиса (РТС и РТВ) на разделу Министарства културе и информисања планиране су субвенције у износу од четири милијарде динара.

Када је реч о отплати камата и пратећих трошкова задуживања, пројектовани износ расхода по основу камата за 2019. годину износи 103,1 милијарду динара.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(уторак, 13. нов 2018, 13:59) - anonymous [нерегистровани]

Kada?

Interesuje me na koji mesec u 2019.oj godini se odnosi to njihovo "povećanje plata" ? U početku su govorili u decembru 2018., zatim od januara 2019., a sada nigde ne možeš pročitati kada će to biti tačno već pišu i spominju svi "u 2019.oj". To može biti i decembar 2019. kao što je neko ovde prokomentarisao.

(уторак, 06. нов 2018, 12:21) - Hulk [нерегистровани]

Ej breree

A kamo 14 posto koje obecaseee.E ljudi moji

(уторак, 06. нов 2018, 10:32) - Бока [нерегистровани]

Страшно

Заврши ПМФ па дођи у школу да предајеш за 36000 дин!!!!!

(понедељак, 05. нов 2018, 22:04) - anonymous [нерегистровани]

Posta

Dali ce se radnicima Poste povecati plata ? Jer prilikom svakih reformi znali ste da uzimate po 10 posto od istih.

(понедељак, 05. нов 2018, 21:46) - anonymous [нерегистровани]

Bolje

Bolje raditi u drzavnoj firmi za 30000 dinara nego kod privatnika za 60000. Zasto? Kod privatnika svi, bez obzira na radni staz, uslove rada, decu, imaju maksimum 20 radnih dana godisnji odmor. Privatnik ne placa prekovremeni rad i rad nocu, ili ako placa daje isto kao i za normalne sate. drzavne firme koje rade za praznik posebno su placene, dok privatnik ne placa. Kod privatnika svaka subota je radna, a po negde i nedelja. Privatnik uglavnom ne placa putne troskove, i ako placa to je znatno manje od stvarnih troskova.I najbitnije ko radi u drzavnoj firmi uvek moze da napusti i predje kod privatnika, a obrnuto ne.

(понедељак, 05. нов 2018, 16:02) - anonymoussimens [нерегистровани]

samo pitam

Povećanje u 2019, od januara ili ko zna kad? Nije isto da li je u januaru ili decembru.

(понедељак, 05. нов 2018, 15:51) - Vlada [нерегистровани]

Jos samo kad bi bili zaposleni

Bilo bi super

(понедељак, 05. нов 2018, 15:23) - anonymous [нерегистровани]

Poruka

Nisam profesor niti sam njihov bot ili advokat Solidno sam obrazovan i upravo mnogo toga od obrazovanja i radnih sposobnosti koje posedujem dugujem svojim nastavnicima i profesorima koji su me ucili i pripremali za život Pitam se ko ste vi koji kuku i motiku dizete na ljude koji vam decu pripremaju i osposobljavaju da se lakse snadju i funkcionišu u svojim zanimanjima kao i životu u opšte Nisu profesori krivi sta nam decu odgajaju razne TV emisije neprimernog sadržaja internet video igrice ulica i iskvareni moral 21 veka Dragi moji uz profesore postoje i roditeljii, kao i kretanja u društvu, postoji i politika i ekonomija države kao i društveni odnosi u širem smislu reci Koliko su oni odgovorni za vaspitanje naše dece Sa kim nam deca izlaze i koje vrednosti vi kao roditelji od naj ranijeg detinjstva ugradjujete u njh Prva igracka koju mi je moj pokojni otac kupio za 7 rodjendan bila je predivna knjiga o Tajgi I posle su usledili slični pokloni u životu Voleo sam i cenio svoje profesore uvek pa i sada Bilo je i keceva i opomena i nisam bio odličan nikad Ali sam savladao sve onako prosečno sa zlatnim trojkama međju kojima su znale strčati i četvorke a i poneka petica Nisam se lomio s treba njem i učenjem napamet Pamtio sam ono sa casova Dragi moji nastavnici i profesori star sam covek danas i na žalost oni koji su me ucili vec davno nisu međju nama Ostale su mi samo lepe uspomene na njih za vreme skole i posle skole jer se naše druzenje nastavilo Dozvolite mi da se zahvalim svima vama na nesebicnom i veoma humanom radu koji usprkos ne razumevanju i teškoćama obavljate

(понедељак, 05. нов 2018, 13:51) - anonymous [нерегистровани]

Još da...

... naucite decu da imaju pravo da nas samaraju, pored toga sto nas psuju i unose nam se na lice.
Da li se tebi tvoje dete unosi u lice.?
Sa takvim stavom sigurno nece postati ni naučnik, doktor ili inženjer. Al Lepimir sigurno vec jeste ili Stanija.

(понедељак, 05. нов 2018, 13:48) - Milan [нерегистровани]

Odgovor Ranku

Dragi nas Ranko,
zavrsi i ti fakultet fizike i postdiplomske studije i dodji da radis na moje radno mesto nastavnika fizike i za moju platu. To koliko i gde ti radis govori sve!!!