Изградња гасне електране у Панчеву – и еколошка и економска корист

Почетком идуће године у Панчеву почиње градња гасне термоелетране-топлане, потвдио је "Гаспром енергохолдиг" који са НИС-ом ради на том пројекту вредном око 180 милиона евра. Постројење које треба да проради за две године доноси и еколошку и економску корист: гас је чист енергент, производи и струју и топлотну енергију по конкурентнијим ценама.

"Гаспром енерго холдинг" у Русији управља са 80 термоелектрана-топлана, што је шестина енергетске индустрије Федерације. Једна таква је у Санкт Петрербургу. Још пре деценију угаљ је заменила гасом и повећала производњу струје на 360 мегавата, коју испоручује градској мрежи и истовремено обезбеђује и централно грејање.

"Заменом застареле опреме аутоматски је повећана и поузданост снабдевања струјом и топлотом, а што је најважније, смањено је загађење не само у Санкт Петербургу већ и ваздуха и водених базена Финског залива", истакао је Михаил Одрживољски, директор за капитална улагања те компаније.

Термоелектрана-топлана ради искључиво на гас, који је еколошки енергент. Има резерву у дизел-гориву, које се може користити само у случају хаварија и то само три дана док се квар не поправи.

Гасну електрану, једну од најзначајнијих у земљи и три пута већег капацитета, имају и у самом центру Москве. Команду за старт њених нових, технолошки најсавременијих котлова, пре три године дао је председник Путин.

"Она ради од 1957. године и електричном и топлотном енергијом снабдева централни и југоисточни део Москве, односно покрива потребе за енергијом два милиона људи", наводи Андреј Истомов, главни инжењер ТЕ-20 у Москви.

Управо такво еколошко постројење, капацитета око 200 мегавата, "Гаспромова" ћерка компанија изградиће на два хектара у Панчеву близу НИС-ове рафинерије.

Руски инвеститор каже да је градња поверена кинеском партнеру по принципу "кључ у руке", а припремни радови за отварање градилишта су у завршној фази.

Остали аутори: Ружица Врањковић
број коментара 0 Пошаљи коментар