Недимовић: Фабрика из Добринаца "Јувентус" у прехрамбеној индустрији

Италијанска фабрика "Ла Линеа Верде" из Добринаца код Руме, која салатом снабдева трговинске ланце у Србији, Хрватској и Русији, добила је решење о закупу 99 хектара државног пољопривредног земљишта на 30 година. На њему ће подићи још два пластеника.

Фабрика која се простире на 6.000 квадратних метара у коју је уложено десет милиона евра, ће инвестирати још два у пластенике чија је изградња планирана на државном пољорпивредном земљишту. 

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић обишао је ту фабрику салате код Руме, где ради 70 људи, а која је, како је оценио "Јувентус у прехрамбеној индустрији".

Према речима Недимовића, држава је одобрила 24 пројкета за остваривање права првенства закупа државног пољоприведног земљишта.

Додао је да је 21 пројекат у току, а да се 16 односи на прераду воћа и поврћа.

Како је министар рекао тих 16 пројеката биће реализовано широм Србије у наредних годину дана, а резултат су Закона о пољопривредном земљишту, усвојеног пре две три године, а који су, како је подсетио, многи критиковали.

На адресу министарства пољопривреде стигле су 224 апликације за тај пројекат, а свега су 24 дошле до циља, што је, како је додао, девет одсто.

Улагање у тих 16 фабрика за прераду воћа и поврћа биће узложено 11.000 евра по хектару, рекао је он и указао да су до сада улагања била 1.900 евра по хектару.

"То је сада шест или седам пута већа вредност", рекао је министар и навео да су од те 24 инвестиције свега три иностране, а остале су српски пољопривредници који су прозиводњу подигли на виши ниво.

Недимовић је рекао да је предност Ла Линеа Верде то што је на селу јер ће пољоприведници из околине своје прозиводе и сировине моћи да продају тој италијанској компанији.

"Овде у Добриницима имамо упаковану салату и упаковану супу, а то има пет до десет пута већу вредност", рекао је Недимовић и додао да Србији треба прехрамбена индустрија која прави већу додату вредност јер ће тако српски прозиводи, лакше налазити простор на европском тржишту.

"Не смемо више да дозволимо да српске крушке иду у Словенију, а да они од наших куршака праве Фруктал сок", рекао је министар.

Међу пројектима који ће добити државно пољоприведно земљише у закуп, налази се и једна фабрика у Лебану, одакле ће се, каже министар, домаће мармеладе и џемови слати на немачко тржиште. Фабрика за прераду малина из Смедерева производе ће извозити у Француску.

Покрајински секретар за пољоприведу Вук Радојевић рекао је да су инвестиције у прерађивачкој индустрији нешто што је српској пољопривреди преко потребно, јер се на тај начин остварују сви предуслови за прозиводњу финалних производа, а потом и за њихов извоз са додатном вредношћу.

Пољопривредна прозиводња развијена је у општини Рума где имамо више од 1.500 хектара под поврћем, рекао је он и додао да је покрајинска влада заједно са пољопривендицима из Руме у последње две године, уложила у 36 инвенстиција за прозводњу под пластеницима и око 290 пројектата у системе за наводњавање.

Вредност тих инвестиција већа је од 170 милиона динара, рекао је секретар.

Председник Општине Рума Слађан Манчић рекао је да верује да ће компанија "Ла Линеа Верде", која је друга у свету у производњи салате, врло брзо почети да користи земљиште добијено у закуп од државе.

Власници те компаније имају план да запосле још 80 људи, као и раднике на сезонским пословима, рекао је Манчић и додао да је то гарант да ће села око Руме наставити да се развијају, а људи остајати ту да живе и раде.

Власник компаније Ђузепе Батаљола захвалио је властима на решењу за закуп пољоприведног земљишта, што ће му, како је додао олакшати рад.

"За нас је пројекат у Србији пројекат источне Европе јер је јасно да служи за снабдевање региона, овог дела Европе па све до Русије", рекао је Батаљола и изразио задовољство што су државни органи схватили да пројекат доноси само добит.

"Ла Линеа Верде", настала је 1991. од малог породичног пољоприведог газдинства и за 27 година еволуирала је у мултинационалну компанију која послује у Италији и Шпанији, и од недавно у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво