Михајловићева: Брза пруга до Будимпеште најважнији пројекат са Кином

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић разговарала је са амбасадором Кине у Србији Ли Манчангом и замеником главног инжењера кинеских железница и председником компаније "Чајна рејлвеј интернешенел" Јенг Џунгмином о реализацији пројекта модернизације пруге Београд–Будимпешта.

Зорана Михајловић је истакла је да је реч о најважнијем пројекту на коме раде Србија и Кина, који је био тема недавних разговора двојице председника, Си Ђинпинга и Александра Вучића, саопштено је из Кабинета потпредседнице Владе.

"Челично пријатељство и одлични билатерални односи Србије и Кине представљају најчвршћи темељ за нашу сарадњу на овом пројекту. За српску железницу нема важнијег инфраструктурног пројекта и заједно ћемо превазићи све могуће препреке и учинити све да се радови додатно убрзају", рекла је Михајловићева.

Истиче да посвећеност и предан рад очекује како од српских железница, тако и од конзорцијума кинеских компанија које раде на овом пројекту 

Подсећа да је ова пруга која је пројектована за брзине до 200 километара на сат део глобалне кинеске иницијативе "Један појас, један пут" и истакла да је Министарство на располагању извођачима 24 сата дневно за сваку врсту сарадње и помоћи.

Ли Манчанг је захвалио Михајловићевој на личном ангажману на овом пројекту који ужива пуну пажњу председника и премијера влада Србије и Кине и нагласио да је у питању пројекат предводник Србије и Кине.

Јенг Џунгмин се сагласио са потпредседницом владе, рекавши да је за Кину овај пројекат веома важан и известио је о предузетим корацима како би се радови на деоници Београд–Стара Пазова, дугој 34,5 километара и вредној 350,1 милион долара, додатно убрзали.

"Уверавам Вас да ћемо са локалним подизвођачима испунити динамички план и испоштовати све обавезе из комерцијалног уговора, између осталог о учешћу некинеских подизвођача и производа од најмање 46 одсто, како би радови били завршени у року", рекао је Јенг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара