Михајловићева: Брза пруга до Будимпеште најважнији пројекат са Кином

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић разговарала је са амбасадором Кине у Србији Ли Манчангом и замеником главног инжењера кинеских железница и председником компаније "Чајна рејлвеј интернешенел" Јенг Џунгмином о реализацији пројекта модернизације пруге Београд–Будимпешта.

Зорана Михајловић је истакла је да је реч о најважнијем пројекту на коме раде Србија и Кина, који је био тема недавних разговора двојице председника, Си Ђинпинга и Александра Вучића, саопштено је из Кабинета потпредседнице Владе.

"Челично пријатељство и одлични билатерални односи Србије и Кине представљају најчвршћи темељ за нашу сарадњу на овом пројекту. За српску железницу нема важнијег инфраструктурног пројекта и заједно ћемо превазићи све могуће препреке и учинити све да се радови додатно убрзају", рекла је Михајловићева.

Истиче да посвећеност и предан рад очекује како од српских железница, тако и од конзорцијума кинеских компанија које раде на овом пројекту 

Подсећа да је ова пруга која је пројектована за брзине до 200 километара на сат део глобалне кинеске иницијативе "Један појас, један пут" и истакла да је Министарство на располагању извођачима 24 сата дневно за сваку врсту сарадње и помоћи.

Ли Манчанг је захвалио Михајловићевој на личном ангажману на овом пројекту који ужива пуну пажњу председника и премијера влада Србије и Кине и нагласио да је у питању пројекат предводник Србије и Кине.

Јенг Џунгмин се сагласио са потпредседницом владе, рекавши да је за Кину овај пројекат веома важан и известио је о предузетим корацима како би се радови на деоници Београд–Стара Пазова, дугој 34,5 километара и вредној 350,1 милион долара, додатно убрзали.

"Уверавам Вас да ћемо са локалним подизвођачима испунити динамички план и испоштовати све обавезе из комерцијалног уговора, између осталог о учешћу некинеских подизвођача и производа од најмање 46 одсто, како би радови били завршени у року", рекао је Јенг.

број коментара 0 Пошаљи коментар