Октобарски рекорд за борске топионичаре

Борски топионичари су у октобру излили највише анода од почетка године. Произведено је 8.086 тона анодног бакра, а по речима техничког руководиоца Топионице, Славише Стефановића, могло се и више да је шарже било још.

Рекордни месечни биланс овог металуршког погона постигнут је захваљујући довољним количинама концентрата који је садржао нешто више бакра, али и стабилном раду свих агрегата након последњег ремонта, наводи се у саопштењу РТБ "Бора".

"Високо технолошко искоришћење и добро временско, рад Топионице без застоја и одговарајући квалитет сировина добитна су комбинација за одличне октобарске резултате", рекао је Славиша Стефановић.

Како се подсећа у саопштењу, откад је изграђена нова фабрика сумпорне киселине и реконструисана топионица почела да ради по инсталираној флеш-смелтинг технологији, 2015. године, највећа месечна производња забележена је у септембру прошле године, када је дато 8.260 тона анодног бакра.

"С обзиром на то да су рудари прошлог месеца повећали количине откопане руде и побољшали квалитет сировина у погледу садржаја бакра, али и сумпора – што је изузетно важно за вођење новог технолошког процеса - нема сумње да ће новембра прилив концентрата из домаћих рудника бити већи, а са њим и производња у Топионици", закључио је Стефановић.

број коментара 0 Пошаљи коментар