Новим прописима ефикасније против "дивље градње"

У Србији је око два милиона нелегално изграђених објеката, а за последње три године, од усвајања Закона о озакоњењу, издато је 183.000 решења за легализацију. Срушено је тек 500 објеката, не рачунајући Београд, који нису грађени по прописима. Да се пракса "дивље градње" искорени требало би да допринесу недавно усвојене измене прописа које ступају на снагу 6. новембра.

Ресорна министарка Зорана Михајловић још једним је позвала грађане да заврше поступак озакоњења и рекла да је рок за окончање поступка легализације објеката у Србији пет година.

Подсећа да изменама закона нелегални објекти могу да се руше после другостепене одлуке суда, и пре окончања управног поступка, као и да у нелегално изграђеним објектима неће моћи да се врше услужне делатности.

Измене које подразумевају и забрану промета дивљих објеката најпре ће се осетити у Београду, каже заменик градоначелника Горан Весић.

Грађевинске инспекције са општина прелазе на градски ниво, што ће, каже, омогућити лакше рушење објеката који се граде без папира.

Радиће се на томе да уместо садашњих 65 одсто, покривеност урбанистичким планом порасте на 80 одсто.  

Весић додаје и да ће грађани своје објекте сада моћи да легализују на 17 места, тј. у свим општинама, што би требало да убрза процес озакоњења.

Подсећа да се грађевинске дозволе издају за 28 дана и да је Београд прошле године издао дозволу за 1.024.000 квадрата. Без дозвола се, наводи, узима новац грађана Србије, оптерећује инфраструктура, али и избегава одговорност за квалитет објеката.

Законским решењима је, каже, задовољан и директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић. Наводи да грађани сада имају тачне информације о објектима како их људи који граде не би довели у заблуду.

Уколико је објекат нелегалан, локална самоуправа прослеђује забележбу Заводу, који је одмах евидентира, а скида тек након окончања поступка озакоњења.

У међувремену, каже, важи забрана на промет таквог објекта. Додаје да два милиона објеката за озакоњење представља мртав капитал који се мери милијардама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво