Новим прописима ефикасније против "дивље градње"

У Србији је око два милиона нелегално изграђених објеката, а за последње три године, од усвајања Закона о озакоњењу, издато је 183.000 решења за легализацију. Срушено је тек 500 објеката, не рачунајући Београд, који нису грађени по прописима. Да се пракса "дивље градње" искорени требало би да допринесу недавно усвојене измене прописа које ступају на снагу 6. новембра.

Ресорна министарка Зорана Михајловић још једним је позвала грађане да заврше поступак озакоњења и рекла да је рок за окончање поступка легализације објеката у Србији пет година.

Подсећа да изменама закона нелегални објекти могу да се руше после другостепене одлуке суда, и пре окончања управног поступка, као и да у нелегално изграђеним објектима неће моћи да се врше услужне делатности.

Измене које подразумевају и забрану промета дивљих објеката најпре ће се осетити у Београду, каже заменик градоначелника Горан Весић.

Грађевинске инспекције са општина прелазе на градски ниво, што ће, каже, омогућити лакше рушење објеката који се граде без папира.

Радиће се на томе да уместо садашњих 65 одсто, покривеност урбанистичким планом порасте на 80 одсто.  

Весић додаје и да ће грађани своје објекте сада моћи да легализују на 17 места, тј. у свим општинама, што би требало да убрза процес озакоњења.

Подсећа да се грађевинске дозволе издају за 28 дана и да је Београд прошле године издао дозволу за 1.024.000 квадрата. Без дозвола се, наводи, узима новац грађана Србије, оптерећује инфраструктура, али и избегава одговорност за квалитет објеката.

Законским решењима је, каже, задовољан и директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић. Наводи да грађани сада имају тачне информације о објектима како их људи који граде не би довели у заблуду.

Уколико је објекат нелегалан, локална самоуправа прослеђује забележбу Заводу, који је одмах евидентира, а скида тек након окончања поступка озакоњења.

У међувремену, каже, важи забрана на промет таквог објекта. Додаје да два милиона објеката за озакоњење представља мртав капитал који се мери милијардама.

Остали аутори: Драгана Биберовић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. нов 2018, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

Pričam ti priču

Imamo brdo nezakonski sazidanih objekata i bogate inspektore

(четвртак, 01. нов 2018, 21:32) - Nenad [нерегистровани]

Nije zakon kriv

Krivi su oni sto ga ne primenjuju...