Модерна сигнализација на Дунаву за безбеднију пловидбу

Дуж скоро 600 километара тока Дунава кроз Србију до краја године требало би да буде постављено 110 најмодернијих бова и 160 сигналних уређаја, који ће омогућити пловидбу Дунавом у свим временским условима.

Бове и сигнализација биће постављени у оквиру пројекта "Интеграција система за праћење пловидбе на Дунаву", чија је вредност 839.000 евра, од чега су 85 одсто средстава из ИПА претприступних фондова ЕУ и 15 одсто из буџета Србије.

"Овај пројекат је заиста важан и део је много шире помоћи коју ЕУ већ годинама уназад пружа Србији", рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици на представљању пројекта, у присуству потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић.

Фабрици је нагласио да ће овим пројектом бити омогућена боља половидба Дунавом, а самим тим биће повећан његов потенцијал као једног вида комуникације, који ће заузврат имати утицај на привредни раст.

Објаснио је да ће пројекат омогућити већу безбедност како за људе који плове, тако и за раднике у лукама.

"Овим системом омогућићемо лакшу пловидбу током целе године, посебно ће то бити важно зими када су услови пловидбе много тежи", рекао је Фабрици.

Боља и безбеднија пловидба ће, наглашава, смањити број инцидената на рекама, тако да је пројекат одржив и са становишта заштите животне средине.

ЕУ уложила 25 милиона евра у пројекте на Дунаву

"Овај пројекат је део ширег пројекта. До сада је ЕУ уложила више од 25 милиона евра у различите пројекте на Дунаву", рекао је Фабрици.

Навео је да је ЕУ донирала средства за успостављање речног информационог система и чишћење речног корита од заосталих бомби из ратног периода.

"Трећи пројекат који смо реализовали односио се на хидротехничке радове на Дунаву како би пловидба била ефикаснија", каже Фабрици.

Пројекат "Интеграција система за праћење пловидбе на Дунаву", како је навео, део је шире стратегије - Дунавске сратегије која је, истиче, врло важна за ЕУ.

Додао је да је пројекат део шире агенде за повезивање у оквиру које се успостављају везе и коридори у различитим сегментима саобраћаја - железничком, водном, путном, као и у изградњи мостова.

"Безбеднији, чистији и лакши за пловидбу, Дунав је велика драгоценост за Србију и важан елемент који ће омогућити бољу повезаност Србије и већу конкурентност Србије. Управо зато смо ми подржали овај пројекат", нагласио је Фабрици.

Србији је потребан развојни раст и зато су важне инвестиције у речну, ваздушну, железничку и путну инфраструктуру, поручила је министарска за европске интегарције Јадранка Јоксимовићева.

Јоксимовићева је нагласила да овакви пројекти показују да је статус кандидата за чланство у ЕУ развојна шанса и потенцијал за Србију не само кроз коришћење претприступних фондова, него и кроз паметно одређивање приоритетних пројеката у сваком сектору.

Министарка за европске интеграције је нагласила да Дунав можемо да искористимо као највећу пловну саобраћајницу у Европи, те да кроз овакве пројекте подигнемо и обим комерцијалног терета који се превози, као и проток људи и капитала.

"Једна од највећих европских вредности је управо несметани проток људи и капитала", рекла је Јоксимовићева.

Захвалила је Делегацији ЕУ у Србији и шефу делегације Сему Фабрицију, као и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и министарки Зорани Михајловић на сарадњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво