Који је рецепт за бољу позицију на "Дуинг бизнис" листи

На "Дуинг бизнис" листи Србија је пала за пет места. По лакоћи пословања у 2019. години на 48. место сврастана је у највећој мери због кашњења дела реформи, неки прописи су у међувремену усвојени али њихова примена још није почела. Светска банка ту листу прави на снову резултата постигнутих до јула ове године.

Није велико назадовање, али је опомена да морамо да радимо брже и ефикасније, оцењују код нас надлежни за спровођење реформи. У Светској банци и за такав резултат кажу да је успех.

"Ви сте имали боље резултате ове године него прошле, имали сте више поена, од укупног броја земаља ви сте у групи првих 50. Србија иде напред, али ни остале земље не стоје у месту", наводи Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Београду.

Од десет категорија које се оцењују назадовали смо у седам, бољи резултат имамо на два поља. Напредовали смо у поједностављењу уписа својине и плаћању пореза. Прекогранична трговина је на истој позицији. А грађевинске дозволе, које су и даље најбоље рангиране, пале су за једно место.

"Нормално је, нисмо задовољни резултатом, иако смо у првих 50, иако смо најбољи у региону изузев Македоније. Дакле, све друге државе око нас су забележиле пад. Тамо где смо морали да будемо ефикаснији, и нешто што ћемо сигурно до краја године решити, то је питање прикључка за електричну енергију. То је морало да се реши још раније", каже Зорана Михајловић, министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре.

Велики помак је направљен у дигитализацији и она је кључ укупне реформе и стварања бољих услова за пословање. Неопходно је увођење реда у парафискалне намете.

"Оно где је мало урађено јесте у категорији плаћања пореза, где намети, као што је накнада за заштиту животне средине, фирмарина, обавезују привреду на 12 годишњих плаћања, што поскупљује администрацију и праћење", наводи Славко Царић из Наледа.

Рецепт за постизање лакоће пословања, по критеријумима Светске банке, открива бивши премијер Грузије, који је своју земљу са 112. места увео међу првих 10.

"У том периоду, ми смо 85 одсто разних процедура и дозвола елиминисали, 21 врсту пореза свели смо на шест, а читаву реформу смо спровели са становишта потреба приватних предузећа", каже Ника Гилаури, бивши премијер Грузије.

Најтеже је, каже, било променити менталитет бирократије, али ти исти службеници су убрзо постали и нејкреативнији у предлозима за укидања процедура. Најбоље их познају и то треба искористити.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво