Који је рецепт за бољу позицију на "Дуинг бизнис" листи

На "Дуинг бизнис" листи Србија је пала за пет места. По лакоћи пословања у 2019. години на 48. место сврастана је у највећој мери због кашњења дела реформи, неки прописи су у међувремену усвојени али њихова примена још није почела. Светска банка ту листу прави на снову резултата постигнутих до јула ове године.

Није велико назадовање, али је опомена да морамо да радимо брже и ефикасније, оцењују код нас надлежни за спровођење реформи. У Светској банци и за такав резултат кажу да је успех.

"Ви сте имали боље резултате ове године него прошле, имали сте више поена, од укупног броја земаља ви сте у групи првих 50. Србија иде напред, али ни остале земље не стоје у месту", наводи Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Београду.

Од десет категорија које се оцењују назадовали смо у седам, бољи резултат имамо на два поља. Напредовали смо у поједностављењу уписа својине и плаћању пореза. Прекогранична трговина је на истој позицији. А грађевинске дозволе, које су и даље најбоље рангиране, пале су за једно место.

"Нормално је, нисмо задовољни резултатом, иако смо у првих 50, иако смо најбољи у региону изузев Македоније. Дакле, све друге државе око нас су забележиле пад. Тамо где смо морали да будемо ефикаснији, и нешто што ћемо сигурно до краја године решити, то је питање прикључка за електричну енергију. То је морало да се реши још раније", каже Зорана Михајловић, министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре.

Велики помак је направљен у дигитализацији и она је кључ укупне реформе и стварања бољих услова за пословање. Неопходно је увођење реда у парафискалне намете.

"Оно где је мало урађено јесте у категорији плаћања пореза, где намети, као што је накнада за заштиту животне средине, фирмарина, обавезују привреду на 12 годишњих плаћања, што поскупљује администрацију и праћење", наводи Славко Царић из Наледа.

Рецепт за постизање лакоће пословања, по критеријумима Светске банке, открива бивши премијер Грузије, који је своју земљу са 112. места увео међу првих 10.

"У том периоду, ми смо 85 одсто разних процедура и дозвола елиминисали, 21 врсту пореза свели смо на шест, а читаву реформу смо спровели са становишта потреба приватних предузећа", каже Ника Гилаури, бивши премијер Грузије.

Најтеже је, каже, било променити менталитет бирократије, али ти исти службеници су убрзо постали и нејкреативнији у предлозима за укидања процедура. Најбоље их познају и то треба искористити.

Остали аутори: Оливера Петровић Стојанчић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 31. окт 2018, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

Ma kakva duing biznis lista

Niti sta znaci,niti sta predstavlja, sem ako neka vlast hoce svoje gradjane da ubedi kako im je super.

(среда, 31. окт 2018, 20:25) - anonymous [нерегистровани]

Čisto da se zna

Dakako da treba napredovati dalje, ali neka se zna da sada već tradicionalno veoma veoma dobro pozicioniranje ovde spomenute susedne Makedonije na ovoj listi im nije donelo više stranih ili domaćih investicija i generalno berićet stanovništvu. Ekonomski gledano imaju više problema u privredi nego mi. I znam da privrednici odande sa velikim poštovanjem gledaju na naše skorije ekonomske tekovine.