Шта гарантује сигурност депозита

Свим грађанима који имају депозите у висини до 50.000 евра или динара осигурани су и у случају пропасти банке не треба да брину. То је закључено на скупу посвећеном унапређењу осигурања депозита. Оне банке које послују ризичније, сматрају стручњаци, требало би да плаћају и већу солидарну стопу осигурања јер се из тих фондова надокнађује највећи део ризика.

Финансијски систем је стабилан, а о томе између осталих брине и Агенција за осигурање депозита. На српском финансијском тржишту се обрћу 22 милијарде евра вредни депозити. Од те суме, две трећине је осигурано, а највише је улога до 50.000 евра. Шта гарантује сигурност депозита?

"Када је банкарски систем стабилан, пуни фонд из којег ће се касније у случају настанка нежељених догађаја и у нашем систему у врло кратком року од три-четири дана извршити измирење обавеза по сваком депоненту", каже Хасан Ханић, декан Београдске банкарске академије.

Владимир Шарић, председник Oдбора директора Агенције за осигурање депозита, каже да су у нашем банкарском систему депозити сигурни и то не само због устројеног система осигурања депозита који већ неколико година функционише у Србији већ и због очуване финансијске стабилности. 

"Наш систем осигурања депозита штити најрањивије категорије депонената, грађане, предузетнике, микро, мала и средња предузећа", каже Шарић.

Највећа опасност за финансијски систем је, кажу стручњаци, био у време светске економске кризе, али је успешно превазиђена.

"Ми смо 2008. имали одлив депозита од милијарду и сто милиона евра. Сада се ради о константном расту последњих шест-седам година који се креће седам посто годишње у просеку", каже Милош Јанковић, председник Управног одбора Агенције за осигурање депозита.

Систем ће се унапређивати у складу са директивама Европске уније, а оно што је преостало да се уради јесте како надокнадити улоге депонената пропалих банака који су били изнад гарантоване суме од 50.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво