Љајић: Период најбољих односа Србије и Турске

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић истиче да је ово период најбољих економских и политичких односа Србије и Турске. Оцењује да је то резултат интензивне дипломатске и политичке активности и опредељења да се очува стабилност и да се повећају сви видови економске и привредне сарадње две земље.

Расим Љајић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да добрим односима Србије и Турске доприносе и чести сусрети председника Александра Вучића и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

"Ја сам у више наврата говорио да је ово период најбољих економских и политичких односа, то је резулатат пре свега једне интензивне дипломатске и политичке активности и опредељења да се очува стабилност и, са друге стране, да се повећају сви видови економске и привредне сарадње две земље", рекао је Љајић.

Указао је да је опредељење Србије да те односе додатно унапређује и да у томе видимо наш економски и политички интерес.

"На крају крајева турске фирме већ данас запошљавају 10.000 људи у Србији са тенденцијом даљих повећања и даљих улагања. Посебно треба напоменути да су то фирме које раде и иду у најмање развијене општине у Србији", додао је Љајић.

На питање има ли разлога да било ко у региону и Европи са подозрењем гледа на такве односе две земље, Љајић каже да земље региона може да разуме, јер сви завиде што највећи део турских компанија долази у Србију.

"Створили смо такав амбијент, одличне политичке односе, правну регулативу, пословну климу за те људе, предвидивост пословања и све то је утицало да турске компаније долазе више у Србију него у све остале земље региона", навео је министар.

"Ко може да замери једној малој Србији што жели да има најбоље односе са једном великом Турском, тржиштем од 80 милиона људи, са значајним политичким утицајем? Ми тај утицај не користимо ни за шта друго него за очување стабилности и мира у региону, а економску сарадњу ћемо, верујем, интензивирати у наредном периоду", каже Љајић.

Подсетио је да је јуче потписан споразум о делу пута Нови Пазар – Тутин, што отвара нову перспективу и да је инфраструктура једно широко поље могуће сарадње Србије и Турске.

Љајић верује да ће доћи још инвеститора 

Говорећи о томе које још турске инвестиције можемо да очекујемо, министар каже да ће председник Вучић отворити једну фабрику у Прибоју, као и да је у питању машинска индустрија.

"Она већ запошљава око 200 радника и само чека термин званичног отварања те фабрике", рекао је Љајић.

"Имамо данас састанак са једном турском фабриком која се бави производњом алуминијумске столарије, имали смо прошле недеље две компаније које су ишле по Србији и тражиле локацију. Према томе, верујем, биће још инвестиција", истакао је министар.

Навео је да данас има састанак са делегацијом из Катара, као и да од 2013. године покушавамо да направимо конкретне резултате у односима са Катаром.

"Ми немамо ту никакве дилеме и желимо инвестиције из Катара, обим робне размене трговинске је сувише мали, али могућности Катара за улагање и инвестиције су велике", сматра Љајић.

Наглашава да је данашњи састанак важан и да је то до сада навећа посета Катара – чак 22 различите катарске институције биће у Београду.

"Биће прилика да са нашим институцијама отворимо све теме и да онда проценимо где постоји шанса за инвестиције", закључио је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво