Највећи губиташи успешно приватизовани, траже се решења за још 90 предузећа

Од 556 предузећа, колико је пре четири године било на списку за приватизацију, остало је још 90. У Влади су задовољни окончаним поступцима, а посебно што су гиганти "Железара", РТБ, ПКБ и "Галеника" нашли власнике светског ранга. Трага се за одрживим решењима и за фабрике "Петрохмијског комплекса".

Закон о приватизацији из 2014. дао је резултате. А најзначајније je што су, некада највећи губиташи, успешно приватизовaни. Само у "Железари" и РТБ-у доласком кинеских власника сачувано је више од десет хиљада радних места. У Министарству привреде раде анализе за приватизацију преосталих 90 предузећа, а нека решења очекују и до нове године.

"Ја се надам да ће тај темпо сада да се убраза и да ћемо ми већ у следећу годину ући са осамдесетак предузећа и тај ће број предузећа да пада на 50, на 40, тако да можемо да кажемо да идемо ка окончању суштинског поступка приватизације у Републици Србији", истиче Драган Угрчић, помоћник министра привреде.

За још два стратешка предузећа, МСК-а и "Петрохемију" тендери ће бити расписани у првом тромесечју идуће године. "Петрохемија" је веома значајна, јер је међу највећим извозницима у земљи.

"'Петрохемији' треба, као и 'Железари', неко ко је снажнији и јачи ко може то да управља, ко може технолошки и еколошки да доведе у ред. Да то буде на територији Европе и да задовољава европске критеријуме, вероватно још понешто да уради од свега тога и то би могло да буде веома ефикасно предузеће", сматра Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду.

У Министарству привреде су оптимисти да ће се решити и статуси преосталих мањих предузећа.

"То што у овом тренутку не постоји интересовање потенцијалних инвеститора за неко од предузећа, не значи да неће постојати за годину или две. Оно што је јако важно да та предузећа не коштају пореске обвезнике Србије и нису на терету буџета. Чекамо праве инвеститоре, не желимо по сили да гурамо та преузећа у стечај, зашто бисмо ако раде и измирују своје обавезе", наводи Угрчић.

План је да се процес приватизације заврши до краја 2020. године како би и та предузећа ушла у развојну фазу, а што је у складу и са договором Владе и ММФ-а.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво