Успех српских виноградара на такмичењу у Италији

Велики успех српског виноградарства и винарства у барокној палати "Терци" у италијанском Бергаму надомак Милана. У конкуренцији 260 етикета, врста вина од сорти Каберне Совињон и Мерло, Србија је освојила девет златних медаља. Наша златна вина потекла су из винограда Фрушке Горе, смедеревских брежуљака, Жупе и Неготина.

У породици Милановић у Великој Дренови главни посао, као и код многих комшија, јесте производња квалитетних лозних калемова. Драгица и Бојан су отишли степеник више. Уложили су у виноград, производњу квалитетног грожђа и вина. Труд се исплатио па је овог викенда стигла златна медаља са престижног винског такмичења у Бергаму.

"То нам само даје сатисфакцију да идемо даље, да ширимо производњу јер квалитетна и добра вина су резултат умећа и тешког рада. Винарија је резултат две породице, моје која се бави виноградарством и супругове која се бави калимарством", каже  Драгица Милановић, винар из Велике Дренове.

Иначе, на винском конкурсу у Бергаму наша вина нашла су се испред многих француских, шпанских и немачких вина. Појединачно гледајући највише медаља освојила је канадска винарија чији је главни технолог пореклом са наших простора.

"Вино које је осволило највише награда рађено је у апасименто стилу, што значи од сушеног грожђа. Таква вина имају повећану количину алкохола и бољу концентрацију ароме. Ја се надам да би моја вина могла да дођу у Србију. Моје десертно вино Ајсван, зато што у Србији тога нема. Знам да у Србији постоје добра вина и ово такмичење је показало да се у Србији раде јако квалитетна вина", каже Александар Колунџић, из винарије "Нијагара фолс – Канада".

На конкурсу у Бергаму оцењивало је 80 судија. То су били врхунски светски познаваоци вина, енолози и произвођачи.

"Овај међународни конкурс показао је да светски винари веома добро раде на квалитету. Ту су највише показале моје колеге и пријатељи из Србије које су освојиле много златних медаља", каже Борис Гаина, академик из Молдавије.

Судија из Кине Сун Јие каже да у Бергаму сваке године открију нешто, појављују се нова вина и виноградари а да ова година није била добра у њеној земљи.

"На овај конкурс послата су одлична светска вина, а посебно смо задовољни квалитетом вина из источних земаља. Задовољан сам и радом симпозијума на којем се највише говорило о генетици и генетски модификованим организмима", каже директор конкурса "Бергамо" Серђо Кантони.

Успех је утолико већи јер смо по броју освојених медаља на другом месту иза неприкосновене Италије. Иначе, на конкурс у Бергамо стигла су вина из 26 земаља.

Остали аутори: Душан Величковић
број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. окт 2018, 11:21) - Goran [нерегистровани]

Vina i medalje

Da ti, koji ocenjuju vina, znaju u kakvim se uslovima ta vina prave..... Inače, nisam prebrojao tačno, bilo je oko 30-ak zlatnih medalja.

(недеља, 28. окт 2018, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Kao po običaju

Gde je promocija naših kvalitetnih vina, suhomesnatih proizvoda i ostale kvalitetne robe koje znamo da proizvedemo ? Na primer, u supermarketima ima francuska stona vina niže klase a nema nagradjena domaća vina, ima užasnih suhomesnath proizvoda a nema kvalitetnog.
Dajte malo promocije na TV i medijama i prodajnih punktova gde se ta roba može kupiti.
Kao po običaju znamo da proizvedemo a neznamo da reklamiramo i unovčimo.