После стечаја, "Бегеј" поново ради пуном паром

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је бродоградилиште "Бегеј" у Зрењанину, изразивши задовољство што је у њему после седам година произведен први брод. Завршена реконструкција 95 километара пруге од Новог Сада до Зрењанина, у коју је уложено 5,5 милијарди динара.

Министарка Михајловић је рекла да је до 2000. године Србија имала девет активних бродоградилишта, након тога уследиле су лоше приватизације и отпуштања радника.

"Данас наша земља има три бродоградилишта, ''Бегеј'' је једно од њих. Лепо је видети да има много посла и да радници раде пуном паром. То је важно за грађане Зрењанина и привредни раст и развој целог округа", рекла је Михајловићева која је "Бегеј" обишла са министром привреде Гораном Кнежевићем.

Михајловићева је истакла да је добра сарадња државе и града Зрењанина резултирала обнављањем овог предузећа и захвалила је компанији "Рубикон" што "Бегеју" враћа стари сјај. 

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић рекао је да је добар осећај када се обнови једна стара фабрика и додао да је Зрењанин отворен за нове инвестиције. 

"Хвала Влади Србије и председнику Вучићу, јер нас прате и стварају прилике за нове пројекте. Само стабилна Србија може направити овакве резултате", рекао је Јањић. 

Директор бродоградилишта "Рубикон" Марко Пражић рекао је да се ова фирма, након успешног санирања стечаја, враћа у дане старе славе. 

"Тренутно радимо на производњи шест баржи за холандско тржиште. То ће повећати број радних места, циљ нам је да све капацитете максимално искористимо и драго нам је да смо чиниоци позитивног економског кретања града и државе", рекао је Пражић. 

После седам година возови на прузи Нови Сад - Зрењанин

Министарка Михајловић је рекла да је завршена реконструкција 95 километара пруге од Новог Сада до Зрењанина, у коју је уложено 5,5 милијарди динара, чиме је после седам година обновљена железничка линија између та два града.

"После седам година, од данас ће грађани Новог Сада и Зрењанина поново моћи да путују возом. Поред тога што обнављамо железнички Коридор 10 и барску пругу, улажемо и у реконструкцију регионалних пруга", рекла је Михајловићева.

Она је подсетила да је у 2018. обновљено више од 280 километара пруга, укључујући и пругу од Новог Сада до Зрењанина.

Она је истакла да је обнављање линије важно не само због грађана који живе у Новом Саду, Зрењанину и свим местима између ова два града, него и због зрењанинских предузећа.

"Пре реконструкције, возови су том пругом ишли просечно 20-30 километара на сат, негде и 10 километара на сат, због чега је саобраћај пре седам година и обустављен. Од данас путнички возови поново иду 80 километара на сат, а грађани ће путовати новим руским дизелмоторним возовима", рекла је министарка.

Повећана је и носивост пруге којом ће зрењанинска привреда добити најефикаснији транспорт робе ка Новом Саду, Београду и југу Србије, додала је министарка.

Реконструкција пруге Орловат-Зрењанин део је пројекта реконструкције пруге Панчево - Орловат - Нови Сад, чија је укупна дужина 136 километара, укључујући деоницу од Орловата до Зрењанина.

Вредност радова реконструкције износи укупно око 10 милијарди динара, а завршетак свих радова на деоницама од Панчева ка Новом Саду планирана је до краја јануара 2019.

Путнички воз између Зрењанина и Новог Сада повезаће чак 15 места у Јужнобачком и Средњобанатском округу, а становници Лукићева, Орловата, Фаркаждина, Перлеза, Титела, Шајкаша, Каћа и других места дуж ове пруге поново ће имати редован и поуздан железнички превоз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво