Љајић: Напредујемо само као партнери, а не конкуренти

Регион може направити искорак око стварања заједничког економског простора само ако једни друге почнемо да доживљавамо као партнере, а не као конкуренте што је тренутно случај, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић на конференцији "Балкан и Европска унија - петогодишњи циклус Берлинског процеса", која се одржава у Будви.

Расим Љајић наводи да се на свим скуповима говори о неопходности сарадње, а у пракси кочимо једне друге, јер ћемо тиме допринети опоравку наших еконима, и истакао да је то илузија.

"Земље са овако малим тржиштима, не могу начинити никакав напредак уколико не буду потпуно отворене", рекао је Љајић на конференцији у Будви.

Указао је да смо упркос чињеници да је Централноевропски споразум о слободној трговини (ЦЕФТА) допринео значајном повећању извоза земаља региона, доспели у ситуацију да не можемо да потпишемо ни протоколе који су неопходни да она у потпуности профункционише.

Прецизирао је да Протокол 6 због нерешених односа Београда и Приштине не може да буде потписан, а да још увек нису почели преговори ни око Протокола 7 који се тиче решавања спорова унутар ЦЕФТА.

Говорећи о дометима Берлинског процеса, министар је оценио да они још увек нису донели конкретну реализацију пројеката о којима је било речи и који су одлично дефинисани.

"Чини ми се да та спорост утиче на цео добро замишљен концепт и ако ту не направимо нешто, ако путеви не почну да се изграђују, ако железничке пруге не почну да се реконструишу, ако регион не почне да се повезује, плашим се да ће ово бити само једна од бројних иницијатива које нису дале резултат", закључио је Љајић.

На конференцији су учествовали и – аустријски канцелар Себастијан Курц, председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Црне Горе Душко Марковић, потпредседник Владе Македоније Кочо Ангушев и премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај. 

број коментара 0 Пошаљи коментар