Љајић: Напредујемо само као партнери, а не конкуренти

Регион може направити искорак око стварања заједничког економског простора само ако једни друге почнемо да доживљавамо као партнере, а не као конкуренте што је тренутно случај, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић на конференцији "Балкан и Европска унија - петогодишњи циклус Берлинског процеса", која се одржава у Будви.

Расим Љајић наводи да се на свим скуповима говори о неопходности сарадње, а у пракси кочимо једне друге, јер ћемо тиме допринети опоравку наших еконима, и истакао да је то илузија.

"Земље са овако малим тржиштима, не могу начинити никакав напредак уколико не буду потпуно отворене", рекао је Љајић на конференцији у Будви.

Указао је да смо упркос чињеници да је Централноевропски споразум о слободној трговини (ЦЕФТА) допринео значајном повећању извоза земаља региона, доспели у ситуацију да не можемо да потпишемо ни протоколе који су неопходни да она у потпуности профункционише.

Прецизирао је да Протокол 6 због нерешених односа Београда и Приштине не може да буде потписан, а да још увек нису почели преговори ни око Протокола 7 који се тиче решавања спорова унутар ЦЕФТА.

Говорећи о дометима Берлинског процеса, министар је оценио да они још увек нису донели конкретну реализацију пројеката о којима је било речи и који су одлично дефинисани.

"Чини ми се да та спорост утиче на цео добро замишљен концепт и ако ту не направимо нешто, ако путеви не почну да се изграђују, ако железничке пруге не почну да се реконструишу, ако регион не почне да се повезује, плашим се да ће ово бити само једна од бројних иницијатива које нису дале резултат", закључио је Љајић.

На конференцији су учествовали и – аустријски канцелар Себастијан Курц, председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Црне Горе Душко Марковић, потпредседник Владе Македоније Кочо Ангушев и премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво