Представљен "Водич за коришћење фондова ЕУ у Србији"

Како до бесповратног новца из европске касе? Све о томе пише у "Водичу за коришћење фондова ЕУ у Србији" који је Министарство за европске интеграције представило на Сајму књига. Држава се увелико спрема за следећу траншу помоћи од 2021. године, која ће бити већа, али правила другачија.

У Велико Градиште – боље речено, градилиште, из европске касе до сада се слило 12 милиона евра. Иду из пројекта у пројекат и већ знају шта ће даље.

"Имамо спремну пројектно-техничку документацију за унапређење комуналне инфраструктуре, решавање водоснабдевања на целој територији општине", каже Јасмина Штрбац, руководилац Одељења за економски развој општине Велико Градиште.

Таква искуства саткана су у Водич о ИПА фондовима, драгоцен за многе који тек откривају њихов значај. За почетак, мора да се мисли унапред, па институције увелико попуњавају упитнике и предлажу приоритете за ИПУ 3, следећи финансијски циклус до 2027. године. Још се, међутим, не зна како ће бити дељена.

"Предвиђамо повећање средстава за неких 20 одсто, то је за сада још предлог, зато што сматрамо да је потребно и више новца да би се спроводиле реформе", наводи шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

"Оно што је битно, то је да знамо да нам стоји новац на располагању, да морамо да јачамо капацитете посебно на локалу, да не тражимо из буџета оно што не мора да буде финансирано из буџета јер постоје европски фондови", поручује министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

А од тога како их спроводимо, према најавама, зависиће и колико ћемо новца добити. До сада смо рачунали на 200 милиона евра годишње.

"То по мени можда и није добро решење, не постоји нека предвидивост планирања средстава, јер није исто ако ако Србија сада планира годишње око 200 милиона евра, није исто ако се планира 200 или 300 одсто. Комплексан је процес и захтева одређену врсту предвидивости", сматра Огњен Мирић, стручњак за ИПА фондове.

А она не мањка Великом Градишту, још мање оближњем Голупцу, од којих треба учити како се паметно троше европске паре.

Остали аутори: Ружа Јеремић Турудић
број коментара 0 Пошаљи коментар