Раст БДП 8,2%

У првом кварталу 2008. године реални раст бруто друштвеног производа био је виши за 8,2 одсто него у истом периоду прошле године.

Највећи раст имао је сектор саобраћаја - 20,9 одсто, затим сектор финансијског посредовања - 18,3 одсто, трговине - 11,8 одсто, производње електричне енергије - 10,9 одсто, вађења руда и камена - 9,5 одсто, грађевинарства - 4,3 и прерађивачке индустрије - 3,9 одсто.

Удео раста сектора саобраћаја у укупном расту БДП-а био је 2,5 одсто, сектора финансијског посредовања 1,4 одсто и трговине 1,2 одсто.

Индустријска производња у Србији у мају ове године већа је за 3,8 одсто у односу на мај 2007. године, док је у односу на просек прошле године већа за 3,9 одсто, саопштено је данас из Републичког завода за статистику.

Прерађивачка индустрија забележила је раст од 5,3 одсто у односу на исти месец прошле године, вађење руда и камена раст од 1,8 одсто, док је производња и дистрибуција електричне енергије, гаса и воде забележила пад од три одсто.

У односу на мај претходне године дошло до раста у индустријској производњи трајних призвода за широку потрошњу за 27,6 одсто, капиталних производа за 15,6 одсто, интермедијарних производа, осим енергије, за 8,6 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво