Радојичић: Економска сарадња Србије и Шпаније у успону

Економска сарадња Србије и Шпаније је последњих година у константном успону, иако и даље постоји пуно простора за додатни раст и унапређење економских односа наших двеју земаља, изјавио је градоначелник Београда Зоран Радојичић на пословном форуму "Шпанија–Србија".

У претходном периоду трговинска размена са Шпанијом је била око 450 милиона евра, рекао је Зоран Радојичић и истакао да има одличних фирми из Шпаније које могу да помогну реализацију пројеката у српској престоници.

Градоначелник је истакао да је градски буџет данас стабилан и да је стабилна финансијска и политичка ситуација охрабрила и стране инвеститоре.

Говорећи о пројектима у српској престоници, рекао је да је посебно поносан на пројекат "Београд на води" који реализују заједно Влада Србије и и компанија "Игл Хилс" из Абу Дабија.

То је нови центар Београда који ће се простирати на укупно 177 хектара, појаснио је Радојичић и додао да ће бити изграђено око два милиона квадратних метара пословног и стамбеног простора.

Вредност целе инвестиције је 3,5 милијарди евра, прецизирао је Радојичић.

Навео је да је посебно значајан пројекат изградња метроа јер, како је додао, Београд као град који се развија великом брзином има велику потребу за том врстом транспорта.

Подсетио је да је план да изградња прве линије метроа почне 2020. године.

Навео је и да је план да се у Београду изграде два тунела – један од Карађорђеве улице до Булевара деспота Стефана, а други Топчидерски тунел.

Говорио је о санацији депоније Винча, измештању Старог савског моста и изградњи новог, изградњи нове дечје болнице Тиршова 2, изградњи нове зграде Филхармоније, али и о гондоли која ће повезивати Калемегдан и парк Ушће.

Истакао је да се Београд развија плански и стратешки и да је поуздан партнер инвеститорима.

"Имамо много идеја и велики потенцијал да их остваримо, а у средишту нашег интереса су људи и бољи квалитет живота за све. Шпанске фирме су изузетно конкурентне и желимо да сарађујемо са њима", закључио је Радојичић.

Пословни форум "Шпанија–Србија", који се одржава у Хотелу "Хилтон", организују трговинско-економско одељење Амбасаде Шпаније у Београду и Шпанска агенција за извоз и инвестиције (ICEX) у сарадњи са Привредном комором Србије. 

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 24. окт 2018, 09:12) - aa [нерегистровани]

ana

Spanija je veciti prijatel Srbije

(уторак, 23. окт 2018, 23:07) - Pele [нерегистровани]

Teritorijalni integritet

Španija maksimalno pomaže Srbiji da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet.

(уторак, 23. окт 2018, 17:23) - anonymous [нерегистровани]

Prijatelji

Spanija se pokazala kao pravi i iskreni prijatelj, ekonomska ali i politicka saradja izmenju nasih zemalja pokazala se kao veoma uspesna!

(уторак, 23. окт 2018, 16:16) - anonymous [нерегистровани]

ideja

Srbija i Spanija sve vise unapredjuju saradnju

(уторак, 23. окт 2018, 10:55) - Jovan [нерегистровани]

Pravi prijatelji

Imamo veoma dobru saradnju sa njima i što se tiče ekonomije ali i politike, mnogo nam znači njihova podrška u savetu EU i to što nisu priznali KiM.

(уторак, 23. окт 2018, 10:45) - Nevena [нерегистровани]

Bravo

Raduje me cinjenica da je iz dana u dan prisutan sve veci broj stranih investicija, kao i da sklapamo nova i jacamo stara prijateljstva, bravo!

(уторак, 23. окт 2018, 10:44) - Milan [нерегистровани]

investicije

Svaka investicija u Sbiju je dobrodosla, otvaranje novih radnih mesta i zaposljavanje je prioritet ove vlasti.