Инстант плаћање – колико износе накнаде за банке и трговце?

Систем инстант плаћања, чији је оператор НБС – ИПС НБС систем, почео је данас са радом, саопштила је Народна банка.

У НБС истичу да је ова институција приликом увођења ИПС НБС система "посебно водила рачуна о томе да накнаде које наплаћује учесницима у систему буду готово симболичне и засноване искључиво на стварним трошковима које Народна банка Србије има у вези са извршавањем трансакција".

Народна банка Србије је утврдила да ће накнада за извршавање налога за пренос у ИПС НБС систему, за банку платиоца износити – четири динара.

У случају плаћања на продајном месту трговца, Народна банка Србије наплаћује накнаду од банке трговца, и та накнада износи један динар за плаћање рачуна у износу до 600 динара, односно два динара за плаћање рачуна у износу више од 600 динара.

"Уз наведену накнаду, банка трговца плаћа и међубанкарску накнаду која не може бити већа од 0,2 одсто од износа платне трансакције на продајном месту трговца, што је у овом тренутку повољније од међубанкарске накнаде коју плаћају код картичних плаћања".

У НБС кажу да је реч о најсавременијем платном систему, који ће радити непрекидно - 24 сата дневно, седам дана у недељи, 365 дана годишње и омогућавати пренос новчаних средстава у року од само неколико секунди, наводи се у саопштењу НБС.

На успостављању овог система Народна банка Србије је радила готово две године и "он представља један од најзначајнијих пројеката Народне банке Србије икада", истиче се у саопштењу.

ИПС НБС систем, објашњавају, значајно ће олакшати пренос новчаних средстава како грађанима, тако и привреди: "Захваљујући овом систему биће могуце извршити пренос новчаних средстава у динарима, до износа од 300.000 динара по трансакцији, у року од само неколико секунди".

То значи да ће прималац новчаних средстава, само неколико секунди након што платилац иницира платну трансакцију, имати новчана средства на располагању.

Корисник приликом плаћања неће више морати да води рачуна да ли је радни или нерадни дан, које је доба дана и да ли је експозитура банке у којој има платни рачун отворена.

Народна банка Србије је припремила преглед накнада за инстант трансфер одобрења који је објављен на сајту НБС што ће корисницима платних услуга омогућити, каже се, јасан увид у висину накнада које банке наплаћују за пружање услуге инстант трансфера одобрења, и на тај начин ће моћи, наводе, да упореде висину тих накнада и определе се за банку која им највише одговара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво