Председник обишао радове на градњи фабрике "Јуротај"

Председник Србије Александар Вучић обишао је у Краљеву радове на изградњи фабрике текстила "Јуротај" која ће запослити укупно 2.500 људи.

Обиласку радова присуствовали су председник Управног одбора турске "Тај групе" Месут Топрак, министар за трговину Расим Љајић, амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич и градоначелник Краљева Предраг Терзић.

Председник је нагласио да је много труда уложено да би та турска инвестиција била остварена.

Очекује да ће на отварање фабрике, на пролеће или у рано лето идуће године, доћи и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Вучић је додао да очекује и да ће све већи број инвеститора из Турске, али и туриста из те државе, долазити у Србију.

"Немамо ништа што би нас раздвајало. Уз поштовање долази и поверење. Имамо интерес и једни и други за још бољим односима", поручио је Вучић и додао да је много труда уложено у довођење турског инвеститора на чему је захвалио и турском председнику и министру трговине, туризма и телекомуникација Расиму Љајићу.

Председник Србије је у обраћању присутнима истакао да је реч о великој иневстицији од 35 милиона евра, наводећи да су на месту будуће фабрике рушевине.

Поносан је, наводи, јер је видео 100 дама, дивних и вредних српских жена које се боре за бољу будућност тешким и напорним радом.

"Драго ми је нарочито што не раде само девојке до 25 година. Хвала ти, брате Турчине што си примио и жене од 50 година. То су вредне и способне жене које ће показати лојалност", рекао је Вучић.

Срећан је, истиче, због Краљева јер је претходних деценија, каже, много фабрика у том граду уништено - "Магнохром", "Јасен", "Аутотранспорт". Нико није хтео да дође у Краљево јер је, како је рекао, претходна власт све уништила.

Говорећи о турском иневститору, Вучић каже да је реч о озбљним и вредним људима.

"Уверен сам у добру будућност фабрике", поручио је Вучић и навео да ће се градити ауто-пут у том делу Србије, да ће до краја јуна идуће године бити отворен и аеродром у Лађевцима, а да ће држава помоћи и око транспорта радника.

Топрак: Србија ће заузети важно место у производњи текстила

Председник Управног одбора турске "Тај групе" Месут Топрак најавио је да ће фабрика у Краљеву започети призводњу у априлу, као и да ће Србија са том фабриком заузети важно место у производњи текстила и конфекције.

Топрак је захвалио Вучићу што је посетио фабрику и нагласио да ће фабрика у Краљеву имати 30.000 квадратних метара затвореног простора и запослити 2.500 радника.

"Србија ће заузети важно место међу произвођачима текстила и конфекције. Циљ је да наш извоз достигне 90 милиона евра", рекао је Топрак.

Каже да ће у марту бити завршена израдња фабрике, која ће започети производњу у априлу.

Фабрика ће, како је рекао, годишње производити седам милиона фармерки.

"У фабрици ћемо успоставити систем са најсавременијом технологијом, имаћемо интегрисани објекат који ће објединити све производне процесе. У Србији се осећамо као у својој кући", рекао је Топрак додајући да имају велику подршку власти у Србији, као и од самих грађана.

Истакао је да ће око 10.000 људи живети од нове фабрике у Краљеву, запослени и њихове породице, као и партнери.

"Од октобра до данас 115 радника је присуствовало нашим едукативним семинарима. Имаћемо и вртић за децу наших запослених", навео је Топрак.

Подсетио је да је та компанија основана још 1977. године у Истанбулу и да је данас једна од највећих када је реч о текстилу.

Каже да та компанија склапа статешка партнерства са многим светским брендовима, као и да су ван Турске, прво започели инвестиције у Египту, а затим и у Алжиру.

"Производимо годишње осам милиона фармерки у Турској и шест милиона у Египту. У Турској, Египиту и Алжиру имамо више од 10.000 запослених", додао је Топрак.

Министар трговине Расим Лајић је нагласио да је та фабрика резултат најбољих односа Србије и Турске, захваљујући и лично добрим односима Вучића председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Љајић је истакао да су добри политички односи две земље трасирали пут за турске компаније које долазе у Србију и додао да све оне намеравају да прошире производњу у нашој земљи, што говори о добром пословном амбијенту.

"Радимо на равномерном регионалном развоју, а ова фабрика представља доказ да се Краљево на велика врата враћа на привредну мапу Србије и да ће бити локомотива развоја овог дела земље", нагласио је Љајић.

Амбасадор Турске је рекао да је веома срећан због инвестиције те турске компаније у Краљеву и да ће то бити једна од највећих инвестиција у Србији.

Према његовим речима, досадашње инвестиције у Србију износе више од 200 милиона евра, а робна размена две земље је већа од милијарду евра.

"Захваљујући и тој инвестицији обезбедићемо посао за укупно 10.000 људи, све то захваљујући позитивном и топлом ставу председника Вучића према сарадњи Србије и Турске. У име наших бизнисмена желим да захвалим Вучићу и његовој екипи, надам се да ћемо сви заједно када дође председник Турске званично отворити овај објекат", навео је Tанжу Билгич.

Билгич је додао да се нада да ће односи две земље бити још више унапређени.

Градоначелник Предраг Терзић је обећао турском инвеститору да ће увек имати добре партнере у градској власти и да ће бити настављена добра сарадња.

Фабрика се гради у Адранима код Краљева, а инвестиција је вредна око 35 милиона евра. 

"Јуротај" (Eurotay) фабрика би, како је најављено, требало да буде отворена у априлу 2019. и већ је на обуци 115 радника.

У првој фази биће запослено између 400 и 700 радника, а до 2023. укупно 2.500 људи.

Турска текстилна компанија "Тај група" купила је имовину краљевачког "Аутотранспорта" у стечају за 260 милиона динара.

Инвестиција је почела да се реализује након договора председника Србије и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво