Милер: Србија може до "Турског тока"

Председник "Гаспрома" Алексеј Милер истиче да се Србија може повезати са гасоводом који до Турске иде преко Црног мора.

Пројекат "Турски ток" претпоставља изградњу два крака гасовода из Русије до Турске, преко Црног мора, објаснио је Милер и додао да ће са првог крака, гас ићи на турско тржиште.

"Други крак је намењен за снабдевање гасом земаља јужне и југоисточне Европе", рекао је Милер за Новости.

Према његовим речима, "Гаспром" је потписао Путне мапе о развоју националних система за транспорт гаса са министарствима Бугарске, Србије и Мађарске, а оператери за транспорт гаса веће раде како би осигурали да системи за транспорт ових земаља буду спремни да приме додатни гас.

Постоји и варијанта испоруке са територије Турске у правцу Грчке и даље, на југ Италије, додао је директор "Гаспрома".

Милер је истакао да НИС има једну од најсавременијих рафинерија у региону и мрежу бензинских станица у Србији и још три балканске земље.

Додаје да је то "један од водећих српских извозника нафтних производа и најатрактивнијих послодаваца у земљи".

"Укупан обим инвестиција 'Гаспром групе' и НИС-а у развој производне инфраструктуре и у нове пројекте компаније приближава се суми од три милијарде евра", нагласио је Милер.

Од 2013. године, НИС сваке године уплаћује у буџет Србије више од милијарду евра, што је од 13 до 15 одсто буџета земље, истакао је Милер.

"На крају прве половине 2018. године плаћања су износила готово 700 милиона евра. Као што видите, резултати говоре сами за себе", закључио је Милер за Новости.

број коментара 0 Пошаљи коментар