Рађевина, зимница од органског воћа и поврћа

Рађевина је последњих година постала позната и по производњи органског воћа и поврћа. Поред узгајања кромпира, паприке, малине и купине, све више Рађеваца одлучује се и да на тржиште пласира готове производе попут ајвара, и остале зимнице.

Од једног до четири пластеника са органским поврћем породица Павловић дошла је вредним радом за четири године, а у процес производње укључени су сви чланови. У плану им је и ширење посла, односно производња од око хиљаду садница расаде и око три хиљаде тегли зимнице.

"Ми смо почели из хобија, производили смо расад прво и остварили смо неки ситан приход, и онда смо дошли на идеју да проширимо производњу, како је расада рецимо само током пролећа, онда смо дошли на идеју да производимо и готов производ", каже Бошко Павловић из Бриштице.

Све што произведу у свом домаћинству, Павловићи пласирају на тржиште. У намери да се издвоје од осталих произвођача, поред ајвара и киселих паприка, почели су да производе и различите врсте других салата.

"Кренули смо са сушеним парадајзом, мало да изађемо из те класичне производње, па смо покушали са сушеним, за њега треба мало већа количина, суши се на сунцу, мало се додаје маслиновог уља, пакује се у тегле тако да не буде баш у типу класичне зимнице", објашњава Младенка Павловић.

Осим подстицаја за органску производњу, општина Крупањ укључила је сеоска домићинства и у туристичку понуду у намери да гостима представе оно чиме се, кажу, највише поносе – вредне људе и природне производе.

"Наши суграђани производе сокове од малине, сокове од купине, ракију, ајвар, зимницу, киселе паприке, сир, кајмак, бундеве, мед, гљиве, кромпир, значи све природно што може наша Рађевина да понуди", каже директор ТО Крупањ Александар Петровић.

У Рађевини се производњом органске хране бави још око седемдесет домаћинства. С обзиром на велике природне потенцијале и родну земљу очекују да их наредних година буде и више.

Остали аутори: Славица Џиновић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 21. окт 2018, 18:02) - ,," [нерегистровани]

Људи

Тако се то ради. И Здравља и пара!
Свако Добро овим Људима!