Помоћ предузећима у спровођењу дигиталне трансформације

Истраживања показују да чак 60 одсто предузећа у секторима пољопривреде, металском сектору и услугама, нема дигиталну стратегију. Преосталих 40 одсто има дигиталну стратегију која се углавном тиче набавке рачунара. Центар за дигиталну трансформацију при Привредној комори Србије (ПКС) обучио је 22 консултанта који ће помоћи предузећима да спроведу дигитализацију.

Центар за дигиталну трансформацју при ПКС усвојио је аустријски модел за увођење дигиталне трансформације у мала и средња предузећа.

"Ми смо сертификовали, односно обучили 22 консултанта за дигиталну трансформацију. То је први пут у Србији да било ко добије тај сертификат. Имали смо помоћ од аустијских пријатеља, који су послали своје предаваче, а комисија је оцењивала и давала сертификате", рекао је гостујући у Дневнику РТС-а директор Центра за дигиталну трансформацију Предраг Николић.

План је да консултанти у првој фази бораве у предузећима два дана и да прате све процесе рада предузећа.

"Потом ће се издвојити један део, било да су то пословни процеси, или је то област маркетинга, социјалних мрежа, трговине. Они ће одвојити тај један сегмент и у следећој фази ће направити стратегију за увођење трансформације у то предузеће", објашњава Николић.

Циљ Центра за дигиталну транформацију је да за три године повећају број консултаната на сто чиме ће се повећати и број компанија којима ће сертификовани консултанти помоћи у дигиталној трансформацији. 

Николић подсећа да дигитална трансформација за мала и средња предузећа са једне стране значи имплементацију технолошких решења, а са друге стране и културолошку промену у пословању предузећа.

Центар за дигиталну трансформацију позвао је предузећа да се пријаве и да започну процес дигиталне трансформације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво