Да ли ће бити зауздан раст цена горива

Цене горива на бензинским станицама у Србији и широм региона достигле су максимум. Стручњаци истичу да је више узрока допринело томе, као и да се у наредном периоду ипак не очекује даљи скок цена сирове нафте, па самим тим ни горива.

На светском тржишту, цене сирове нафте достигле су у октобру вишегодишњи максимум, а барел нафте типа "брент" коштао је и више од 85 долара.

Раст цена нафте на светском тржишту неминовно је утицао и на раст цена нафтних деривата у Србији. Тако је на неким пумпама ових дана "дизел" премашио цифру од 170 динара за литар.

Сирова нафта, као један од најзначајнијих берзанских показатеља, поскупела је у претходних месец и по дана за 22 процента и крајем септембра је са 86,29 долара за барел достигла највишу цену у последње четири године.

Стручњаци наводе да се може очекивати да се светски трендови у сегменту енергената преносе и на домаће бензинске станице.

Мићовић: Поскупљење због раста цене нафте и берзанских котација

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић каже да су више цене горива у Србији последица раста цене нафте и берзанских котација бензина и дизела.

Како додаје, у претходних месец и по цена сирове нафте поскупела је за 22 одсто, што је велики скок и одражава се и на цену горива.

Сада је у застоју и видеће се да ли ће се задржати на нивоу од 80 долара, истиче Мићовић, уз објашњење да на цену горива утиче више фактора, а цена сирове нафте само један од њих, мада и главни.

Поред тога, на пораст цена деривата утиче и курс долара, али и акцизна политика држава.

Мићовић истиче да ће се видети како ће се кретати трендови на тржишту али да се ипак не очекује већи скок цена сирове нафте, па самим тим ни горива у наредном периоду.

"Овако високе цене не одговарају ни нафтним компанијама, јер онда пада потрошња", објашњава саговорник Танјуга.

Шта држава може да учини

Када је реч о могућим потезима државе у тренутној ситуацији, Закон о акцизама садржи могућност да Влада Србије смањи акцизе и тиме утиче на цене.

Мићовић сматра да држава сама треба анализом да процени да ли је могуће учинити тако нешто.

"Овако високе цене горива подижу основицу за обрачун ПДВ-а и онда се од ПДВ-а приходује новац на који се реално није рачунало. Зато треба размислити да ли треба само за толико смањити акцизе, односно за тај раст ПДВ-а, јер то је механизам који би на неки начин растеретио кућне буџете и притисак на привреду, а држава би остварила свој пројектовани приход", објашњава Мићовић.

Сличан став има и председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић, који каже да на цену горива најпре утичу дешавања на светском тржишту, а потом и државна захватања кроз акцизе.

"Држава би требало да покуша да смањи своја узимања кад говоримо о акцизама и да направи битан корак ка потрошачима", истиче Павловић.

Могућ пад цене нафте

Цене нафте су на путу да ову недељу заврше с падом, јер су обилне залихе неутралисале забринутост од могуће употребе "црног злата" као "политичког оружја", услед тензија на релацији Саудијска Арабија – САД.

Цене нафтних фјучерса су ове недеље пале за три одсто у Њујорку, пренела је јуче њујоршка агенција Блумберг.

Саудијска Арабија, највећи светски извозник нафте, упозорила је да би могла искористити позицију водећег добављача, ако буде кажњена због нестанка саудијског новинара Џамала Кашогија у њеном конзулату у Истанбулу.

Аналитичари, међутим, сумњају да би криза могла ићи тако далеко, а јењавању забринутости допринели су и подаци америчке владе који су показали да су залихе нафте у САД прошле недеље порасле више од очекивања.

Шта доноси директива ЕУ о обележавању деривата

Иначе, ових дана на пумпама у Србији стартовала је и примена директиве Европске уније о новом, јединственом обележавању деривата.

У пракси ће то значити да на резервоарима на бензинским станицама, као и на врховима "пиштоља" за точење, морају да буду истакнуте одговарајуће налепнице, као и на свим возилима произведеним, односно продаваним на овим тржиштима после 11. октобра ове године.

Мићовић објашњава да се то односи само на биокомпоненте и њихов удео у гориву, а да у Србији тога нема.

"И даље ће на бензинским станицама бити онај стари начин који познајемо, чак и ако се пропише нови европски, наш стари начин неће нестати. Обавеза је да постоји ознака о уделима биогорива, а ми немамо биодизел у дизелу, као ни биоетанол у бензину", истиче Мићовић.

Једина два горива која су обухваћена директивом ЕУ јесу компримовани природни гас и течни нафтни гас.

"Сачекаћемо да држава пропише обавезу примене стандарда обележавања и онда ће компаније променити те ознаке будући да држава даје одређени рок до када то компаније треба да реализују", објаснио је Мићовић.

Ова правила, иначе, проистичу из обавеза држава да смање ниво угљен-диоксида и загађујућих материја.

"Све државе ЕУ су прихватиле обавезу и на тај начин смањују ниво угљен-диоксида и Србија као земља кандидат за чланство ће морати то да примени али нисмо још дошли до приступања ЕУ, и када то уведемо као обавезу онда ће нафтне компаније и увозници који одређену количину биогорива стављају на тржиште то чинити тако што ће их мешати са горивом добијеним из нафте", рекао је Мићевић.

Биогорива су, иначе, двоструко скупља од оних која су добијена из нафте.

"Држава би могла да тај део ослободи акцизе и тако не утиче на цену. Битно је да држава може то да изведе тако да убацивање биогорива не утиче на раст цена", рекао је Мићовић.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(недеља, 21. окт 2018, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

Apetiti

Država se hvali suficitom u budžetu, a vi od svog minimalca nakapajte povremeno malo goriva u svoj 20 godina star auto.

(недеља, 21. окт 2018, 09:47) - anonymous [нерегистровани]

država

mogla bi vladaSrbije da jedanput pomogne svojim gradjanima i smanji akcize bar dok ne padne cena sirove nafte. Ne voze u Srbiji samo bogati. Mogli bi i da objasne ovom narodu šta je akciza i zašto se naplaćuje. Ako imaju objašnjenje.

(недеља, 21. окт 2018, 09:37) - anonymous [нерегистровани]

@uzas

Gde vi gospodine kupujete u nemackoj gorivom za 1,25 €?? Ja ga placam 1,40€ sta naravno ne pravda situaciju. Cene su samo dokaz, sta amerika radi i kako utice na ostali svet. Samo, nemojte jos dolivati ulje na vatru sirenjem lazi...

(недеља, 21. окт 2018, 01:53) - anonymous [нерегистровани]

Uzas

Sa platama medju najnizim u Evropi,cene goriva su u vrhu.O kakvom poboljsanju Vucic svakodnevno prica.Poboljsanju za vladajuce i one oko njih.U Nemackoj je litar goriva 1,25 Eura.

(субота, 20. окт 2018, 23:50) - anonymous [нерегистровани]

Akcize

Samo smanjite akcize za duplo. Ima da nam gorivo bude naj jeftinije. Mocemo da te pare trosimo na druge stvari i tako razvijamo nasu ekinomiju

(субота, 20. окт 2018, 23:24) - anonymousPero [нерегистровани]

Nije

Nije tacno da cena goriva dostigla maximum ja zivim u Amrerici cak ovih dana je nize nego prosle godine u ovo vreme cena obicnog benzina je za jedan barel 2i 6o centi sto znaci jedan litar manje od jednog Americkok dolara

(субота, 20. окт 2018, 23:22) - anonymous [нерегистровани]

Gorivo

A sta onda plin poskupljuje, sto ne postavi neko to pitanje nadleznim, dokle ce narod da ispasta? Posle narod nam odlazi, na svakoj strani gde god da se okrenes vidis razlog za nervozu, ovde ne postoji motivacija za opstanak.

(субота, 20. окт 2018, 22:00) - anonymous [нерегистровани]

Plin i ostalo

Plin da bude 40-50 din max

(субота, 20. окт 2018, 20:57) - anonymous [нерегистровани]

Bilo koje objasnjenje ...

...ne moze dati odgovor na jednu cinjenicu.Kod nas kada " Evro raste" rastu i cene,a isto tako se desava i kada "Evro pada"!?
Nisam strucnjak,ali meni to ne zvuci logicno.
Inace mi stalno belezimo privredni rast,ali ujedno i rast cena svih proizvoda svakodnevno kao i realno smanjenje plata i penzija (bar za vecinu gradjana).
Cuvena "prevara" sa nominalnim rastom primanja vise ne prolazi kod nikoga.

(субота, 20. окт 2018, 19:48) - anonymous [нерегистровани]

Bicikl

Je rešenje