Субвенције утерују овце у мачванске торове

Стада оваца у Мачви све су већа. У последње две године, број грла увећан је за око 20 одсто. Томе су највише допринеле државне субвенције без којих би, кажу сточари, производња била незамислива.

У стаду Јовише Тодића из Дубља више је од 60 оваца и јагањаца. Сва грла су уматичена, а поизводња, каже, није захтевна ако се пре зиме обезбеди довољно квалитетне хране.

"Хране доста, рада мало, ја радим сат ујутру и сат и по увече око њих, Треба им имати шта дати. Сена не дајем, иде граорица. Основна храна је силажа, пострна сетва, шаровина туђа 1.300, 1.400 бала", каже Јовиша Тодић из Дубља.

Живомир Дрезгић је пре 18 година напустио посао у просвети и посвестио се овчарству. На сеоском имању има више од 500 грла.

"То је само због тога што тај посао много волим. Ако хоћеш да се бавиш овчарством прво мораш да припремиш јефтину храну овцама, да би се то исплатило. Не сад, ко гледа емисију и каже сад ћу да купим сто оваца и зарадим паре – нећеш, ако не знаш дијагнозу, ако не знаш да подојиш јагње", рекао је Живомир Дрезгић из Дубља.

Иако углавном касне, субвенције су подстакле многе сточаре у Мачви да напуне торове и прошире стада.

"Да није субвенција, ништа. Поготово сада јер је пала цена јагањаца. Био сам љут до скоро, сад сам добио и за 2016. годину, после седамнаест дана и за 2017. годину. Имам још за ових десет шиљагића", истиче Јовиша Тодић.

У Одељењу за пољопривреду у Богатићу кажу да субвенције даје република, и то – 2.000 динара по јагњету, а 7.000 динара по уматиченом грлу.

"Новина је повећан број грла да би се добила субвенција, то су неке тенденције ЕУ. Наши пољопривредници се тешко уклапају, али временом ће то ићи како треба", наводи Златко Лацковић из Одељења за пољопривреду.

Мачвански сточари верују да ће извоз јагњећег меса у Кину додатно побољшати стање у српском овчарству. За две године, број оваца у општини Богатић повећао се за 10.000 грла.

Остали аутори: Ненад Томашевић
број коментара 0 Пошаљи коментар