Трговински рат са САД успорио привредни раст Кине

Кинеска привреда је у трећем кварталу текуће године остварила најнижу стопу раста од глобалне финансијске кризе, јер је трговински рат са САД почео да врши притисак на економију те азијске државе.

Бруто домаћи производ (БДП) Кине је у трећем тромесечју порастао за 6,5 одсто на годишњем нивоу, што је успоравање у односу на раст од 6,7 одсто из другог квартала, саопштио је Национални кинески завод за статистику.

Аналитичари које је анкетирао Ројтерс очекивали су раст кинеске привреде од 6,6 посто у периоду јул-септембар.

Реч је о најслабијем расту БДП-а од првог квартала 2009. године, када је глобална финансијска криза била на врхунцу, оцењује британска агенција.

"Тренд посртања привредног раста добија на замајцу упркос обећању кинеских власти да ће подстаћи домаћа улагања ради пружања подршке економији," мишљења је Кота Хирајама, економиста токијске компаније СМБЦ Нико Секјуритиз.

Најновије успоравање последица је најслабије септембарске индустријске производње од фебруара 2016. године, пошто су аутомобилске компаније срезале производњу за више од десет одсто услед пада продаје.

На кварталном нивоу, раст БДП-а Кине је успорио на 1,6 одсто са ревидираног раста од 1,7 одсто из другог квартала, што је у складу са очекивањима.

Званични циљ кинеских власти је овогодишњи раст од око 6,5 одсто, а Пекинг је на путу да оствари тај циљ, пошто је кинеска економија за девет месеци ове године порасла по стопи од 6,7 одсто на годишњем нивоу, према званичној статистици.

број коментара 0 Пошаљи коментар