"Гаспром Енергохолдинг" заинтересован за пројекте у Србији

Министар рударства и енергетике Александар Антић састао се у Београду са представницима руске компаније "Гаспром Енергохолдинг", која се бави електроенергетиком и водећа је компанија у том сектору у Русији.

У питању је "ћерка фирме" руског енергетског гиганта "Гаспрома", наводи се у саопштењу Министарства енергетике, а представници "Гаспром Енергохолдинга" заинтересовани су да инвестирају у енергетске пројекте у Србији.

Руску делегацију предводио је генерални директор "Гаспром Енергохолдинга" Денис Федоров.

Представници компаније, известили су министра Антића о заинтересованости о инвестирању у енергетске пројекте на српском тржишту, с обзиром на то да је у новом портфолију компаније предвиђено ширење пословања на европско и тржиште Азије.

"Србију виде као тржиште атрактивно за даља улагања и то је један од разлога за састанак са српским министром рударства и енергетике", наводи се у саопштењу.

Пословање "Гаспром Енергохолдинга" заснива се на развоју и имплементацији пројеката из традиционалних извора енергије – гаса и угља, али је план да инвестиције прошире и на обновљиве изворе енергије.

"Спремни смо за даље пројекте и у области ОИЕ, а наше ширење на европско тржиште хтели бисмо да започнемо управо из Србије, поучени позитивним искуствима Гаспромњефта, компаније која има већински удео у Нафтној индустрији Србије, али и имајући у виду наш заједнички пројекат Термоелектране-топлане у Панчеву", рекао је Денис Федоров.

На састанку је, додаје се у саопштењу, позитивно оцењена досадашња реализација ТЕ - ТО Панчево, заједничког пројекта НИС-а и "Гаспром Енергохолдинга".

План је да годишња производња електричне енергије у ТЕ-ТО износи 1400 гигават часова што је, примера ради, довољно за снабдевање 230.000 просечних домаћинстава.

Министар Антић истакао је да чињеница да је та руска компанија заинтересована за развој и имплементацију пројекта у Србији, доказ да наша земља има повољан законски оквир и сигуран амбијент за прилив инвестиција, пише у саопштењу.

"Висок ниво билатералних политичких односа председника Путина и председника Вучића, желимо да преточимо у ефикасну и широку економску сарадњу са Руском Федерацијом. С обзиром на то да су водеће руске енергетске компаније у Србији присутне кроз сарадњу 'Гаспрома' и 'Србијагаса', као и кроз већинско власништво 'Гаспромњефта' у НИС-у, желимо да ту сарадњу проширимо и на друге аспекте производње енергије, а у сарадњи са руским партнерима", изјавио је Антић.

Нагласио је да ће "Гаспром Енергохолдинг", за имплементацију пројеката који су од интереса за обе стране, имати пуну подршку Владе Србије и Министарства рударства и енергетике.

Састанку су присуствовали генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев и генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић, као и представници ЕПС-а и Министарства рударства и енергетике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво