Поповић са Шибом: Немачка узор за српску привреду

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је у разговору са амбасадором Немачке у Србији, Томасом Шибом истакао да Србија тежи остваривању најснажније могуће економске сарадње са Немачком и ЕУ, а Шиб указао да је Србија добра и сигурна средина за улагање.

"Немачка је узор како треба да се развија и буде организована српска привреда. Задовољни смо нивоом немачких инвестиција у Србији и учинићемо све да их у будућности привучемо још више", рекао је Ненад Поповић, саопштило је ресорно министарство.

Он је истакао да је Немачка пример како се развијају иновације које имају "апликативну оријентацију", указавши да се највећи број иновација које се развију у овој земљи примењују одмах и директно у индустрији.

"То је циљ којем стреми и Србија, да развојем апликативних иновација ухватимо прикључак са привредама у Европи, које су већ значајно одмакле у процесу дигиталне трансформације и изградњи Индустрије 4.0", рекао је Поповић.

Министар је позвао немачке инвеститоре да што више улажу у Србију, а посебно у област иновација и дигиталне економије, јер се, према његовим речима, најбољи инжењери школују у Србији.

"Наша земља има најбоље техничке факултете и младе инжењере у овом делу Европе. Сигуран сам да Немачка то препознаје и да је то разлог зашто све већи број немачких високотехнолошких компанија инвестира у нашу земљу", рекао је Поповић.

Он је додао да Србија види Немачку као једног од својих главних технолошких партнера у будућности.

Амбасадор Шиб је изразио задовољство бројем немачких инвеститора и третманом који они имају у Србији.

Он је указао да је Србија добра средина за улагање, што показује и недавно отварање трговинског ланца "Лидл", као и почетак изградње четврте фабрике компаније "Леони" у Краљеву.

Амбасадор је навео да немачки инвеститори осећају да у Србији постоји стабилност, владавина права и општи услови који гарантују сигурност улагања.

Поповић и Шиб су потврдили раније најаве о формирању перманентог Округлог стола за билатералну сарадњу Србије и Немачке за иновације, дигитализацију, истраживање и науку у којем ће учествовати представници две земље из државног апарата, индустрије, привреде, комора, академије и других релевантних структура за подстицање тешње обострано корисне сарадње у области дигиталне економије.

Министар Поповић је поновио став да Србија види Косово као интегрални и неотуђиви део своје територије и да је такав статус јужне српске покрајине гарантован Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво