ДРИ: Највише неправилности на локалу, и даље исте грешке

Државна ревизорска институција (ДРИ) објавиће до 1. децембра ревизорски извештај о пословању 221 државне институције.

ДРИ је прошле недеље почела са објављивањем првих ревизорских извештаја за 2018. годину, а до сада је објављен 21 извештај.

Према резултатима досадашњих извештаја, највише неправилности има на нивоу локалних самоуправа, и даље се појављују грешке у књижењу, а највећа неправилност односи се на финансијске извештаје, односно, на погрешно утврђивање пословног резултата државних институција.

У извештају који је објављен данас "скенирани" су Републички секретаријат за јавне политике, Управа за јавне набавке - Град Сремска Митровица, Дом здравља "др Симо Милошевић" - Чукарица, Дом здравља Раковица, Јавно комунално предузеће "Хигијена" из Панчева и Институт за физику из Београда.

Председник ДРИ и генерални државни ревизор Душко Пејовић каже за Танјуг да се према првим извештајима, понављају исте грешке институција које су чињене и до сада.

"И оне се највише односе, када је реч о финансијским ревизијама или ревизији финансијских извештаја, на недовољно уређен контролни систем где нису добро успостављене рачуноводствене апликације. То значи да има грешки у књижењима прихода, примања, расхода и издатака", наводи Пејовић.

До 1. децембра ДРИ ће објавити, наводи, 221 извештај, а који се односе на консолидоване финансијске извештаје, на финансијске извештаје, ревизију правилности пословања, ревизију одазивних извештаја као и ревизију сврсисходности.

Главни узрок свих неправилности у институцијама под ингеренцијом државе је недовољно изграђен интерни систем контроле, поручује Пејовић.

"Највећа неправилност односи се на финансијске извештаје, на често погрешно утврђивање пословног резултата", истиче Пејовић.

У јединицама локалних самоуправа, ДРИ је ове године радила ревизије правилности које су обухватале три области, преузимање обавеза, обрачун исплате плата и јавне набавке, јер је управо у тим секторима откривено око 70 процената неправилности.

Смањују се неправилности у поступцима јавних набавки 

С друге стране, наводи, у области јавних набавки ДРИ бележи ове године позитивне помаке када је реч о државним институцијама.

"Смањују се неправилности у поступцима јавних набавки али су и даље присутне неправилности, да се набавља, а да се не спроводи поступак", упозорава генерални државни ревизор.

ДРИ је ове године увео неколико новина у свом раду са циљем бржег и свеобугватнијег "скенирања" институција, а те новине ће, сматра, дати боље ефекте при изради извештаја и у раду саме Институције.

Обучени су нови ревизори, којих сада уместо девет има 48, а повећан је и број ревизорских тимова у Србији на 12...

Пејовић најављује да ће у петак бити објављен хиљадити извештај Државне ревизорске институције од почетка њеног рада, а који ће се односити на Град Ужице.

ДРИ "анализира" све оне институције које троше јавна средства и управљају јавном имовином у Србији, Владу Србије, министарства, општине, јавна предузећа, политичке странке...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара