Позив аустријским компанијама да дођу у Србију

Председник Александар Вучић позвао је све аустријске компаније да дођу и улажу у Србију, да овде зарађују новац, јер то значи и напредак Србије. Ван дер Белен је истакао да су односи две земље све бољи и интензивнији, да се трговинска разумена позитивно развија и да је све већи број аустријских предузећа која успешно послују у Сбрији.

"Добродошли сте овде. Србија је пристојно место за улагање и желим вам да се овде осећате као код своје куће", поручио је Александар Вучић отварајући Пословни форум Србија-Аустрија "Паметан саобраћај", у организацији ПКС и Трговниског одељења Амбасаде Аустрије у Београду.

Вучић је истакао да поред саобраћајне инфраструктуре, путева, железница и Дунава, који је заједничко добро, треба размишљати и о дигиталној инфраструктури.

Подвукао је да је Србија одлучила да се на минимум сведу међудржавни споразуме које има са појединим земљама, што ће, сматра, у потпуности отворити врата конкуренције, када је реч о даљој изградњи путева и пруга.

У економији, каже, имамо све бројеве добре, али је чињеница да смо и даље смо сиромашна земља, али да ћемо убрзаним растом разлику према европским земљама успевати да смањимо.

Приметио да је имамо потпуно неразвијену инфраструктуру када је реч о водном саобраћају, па данас када имамо низак ниво Дунава имамо проблема чак и са увозом нафте и баржа из Румуније и других земаља.

"Огроман посао нас чека на пругама. У последњих неколико година реновирали смо 220 километара пруга, што је минимални и недовољно", приметио је Вучић и додао да мало људи користи железнички саобраћај, док карго саобраћај избегава Србију, због спорих пруга.

Поручио је да ће Србија имати новца због суфицита у буџету да улаже све више у путеве и железницу.

"Добродошли сте са са опремом, сигналном механизацијом, предузећима", поручио је Вучић уз подсећање да се гради пруга Београд - Будимпешта, 138 километара кроз нашу територију.

Како је рекао, наш план је у почетку био да то радимо са Хрватском, међутим они су рекли да их не интересује ништа што је источно од Хрватске.

"Онда смо се окренули Мађарској и Будимпешти, томе да зелезнички пут ка Бечу и Централној Европи градимо преко Будимпеште. Ми смо отворени за све, немамо врсту искључивости, као што су неки други имали", рекао је Вучић.

Мораћемо, додао је, у наредном периоду да градимо аутопутеве према БиХ.

"Остаје нам још 107 километара најтеже деонице према Црној Гори, који није уговорен, као и важан аутопут кроз Јужни Банат, преко Вршца до румунске границе", рекао је Вучић.

Подсетио је да се зарвшавају јужни и источни крак Коридора 10.

"Србија је постати лидер у региону по броју километрима аутопута. У последње две године отворили смо 200 километара ауто-пута и наставићемо да радимо на томе. Пре шест или седам година имали смо двоструко мање километара аутопута од Хрватске, а за шест месеци имаћемо више", рекао је Вучић.

Председник је поновио да ће се додатно улагати у железничку и путну инфраструктуру, и подсетио да аустријски концерн Штрабагм ради и нискоградњу и високоградњу у Србији.

"Имате широк пут" поручио је Вучић аустријским привредницима.
Истакао је да се и даље ради на поправљању стања у вадавини права, али и нагласио да се и данас бринемо о сваком инвеститору.

Како је рекао ту је обучена радна снага, монетарна и фисклана стабилност, суфицит у буддзету, а о свему томе говори и податак да је од свих страних инвестиција у региону Србија привукла 55 одсто.

Навео је и да никада нисмо критиковали инвеститоре када год би неко хтео да их демагошки напада, да смо их поштовали, увек штитећи интересе државе и грађана, али не и на штету инвеститора.

Председник Србије је упутио и захвалност Аустрији на подршци у вези дуланог образовања и још једном позвао привреднике из те земље да дођу, инвестирају и раде у Србији.

Ван дер Белен: Одлични резултати предуслов за интензивирање сарадње

Председник Аустрије Александер ван дер Белен каже да позитиван тренд српске привреде представља одличан предуслов за интензивирање размене Аустрије и Србије, а отварајући Пословни форум "Паметан саобраћај", поручио је да је импресиониран реалним стопама раста привреде Србије.

"У овој години ће привреда Србије имати већи раст него што се првобитно прогнозирало. Већи од Аустрије. Такав тренд трена наставити и наредних година", нагласио је он.

Ван дер Белен је истакао да су односи две земље све бољи и интензивнији, да се трговинска разумена позитивно развија, те да је све већи број аустријских предузећа која успешно послују у Сбрији.

"Често ласкамо себи да спадамо међу највће стране улагаче, ако не и највећи. Аустријска предузећа запошљавају у Србији око 20.000 људи и то значи да тиме дају важан допринос развоју и запослењу", казао је аустријски председник.

Ван дер Белен је истакао да је јасна намера Србије да постане чланица ЕУ, додајући да на том путу има много тога да се уради, наводећи да уклањање бирократских препрека за инвеститоре.

Аустрија је, према његовим речима, спремна да понуди своја искуства и знање у подручјима у којима Србија мора да оствари побољшања.

Пошто је тежиште Форума саобраћајна инфраструктура Ван дер Белен је рекао да је с напретком европских нтеграција у овом региону од 1990-тих настао нови простор за нове инвестиције и унапређење саобраћајне мреже, посебно главних путева у Европи, како друмских, тако и железничких.

Председник Аустрије је подстеио да су истраживања показала да Аустријанци највише користе железницу, што показује колико је важна ова мрежа.

Наводећи да побољшање саобраћајних веза у региону има важну улогу за побољшање конкурентности и ширење привреде, Ван Дер Белен поручио: "Оптимистичан сам да ће и овај данашњи састанак између српских и аустријских привредника, стручњака и доносилаца одлука водити ка интензивној размени идеја и сарадње".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи