Мали: Држава ће до краја године продати удео у Јубмес банци

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће држава до краја године продати удео у ЈУБМЕС банци. Такође, најављује и припрему стратегије пред продају Српске банке и подсетио да је већ објављен оглас и за саветника за избор стратешког партнера у Комерцијалној банци.

Синиша Мали је, на представљању резултата индекса глобалне конкурентности, на којем је Србија напредовала за пет места и сада је на 65 позицији од 140 земаља, рекао да је Поштанска штедионица стабилна и добро послује.

Министар финансија је најавио и да ће Агенција за осигурање депозита објавити оглас за продају 200 милиона евра старих потраживања из стечаја.

Мали је на конференцији за новинаре Српске асоцијације менаџера и Фондације за развој економске науке, на којој су представљени званични резултати Индекса глобалне конкурентности истакао да је "динар чврст, стабилан" и да је инфлација на ниском нивоу.

Честитао је грађанима на напретку Србије на светској листи конкурентности, наводећи да је забележила раст у односу и на друге државе у региону.

Министар финансија подсетио је да је Србија од почетка године остварила раст од 4,8 одсто БДП-а, стопа незапослености је пала са 25 одсто 2012. године на 12 одсто за шест месеци ове године, уз суфицит трећу годину заредом, оценивши да ће грађани то осетити кроз повећање плата и пензија. 

"До краја године, завршава се Коридор 10, у току су радови на Коридору 11, а недавно је потписан уговор за градњу Моравског коридора. Ради се на брзој прузи Београд–Будимпешта, саобраћајницама Нови Сад–Рума и Рума–Шабац", каже Мали.

У буџету за 2019. годину, који се приводи крају, Мали је рекао да ће више од 200 милијарди динара бити издвојено за капиталне инвестиције, што је 25 милијарди више него у овој години.

Према извештају Светског економског форума, Србија је остварила побољшање и напредак у скоро свим стубовима конкурентности, а доброј позицји допринеле су обалсти Макроекономска стабилност, Образовање и вештине, Тржиште производа и Финансијски систем.

Једино је стуб који прати квалитет и развијеност институција забележио пад вредности индекса од 1,44 поена, а индикатори који су се пратили су индекс е-управе, слобода штампе и стопа убиства на 100.000 становника.

"Економија, привреда, друштво – 'колективни спорт' и да је потребно пратити све показатеље, који су и добар путоказ, како би се напредовало и следеће године", истиче Мали.

Представница Српске асоцијације менаџера Јелена Булатовић рекла је да су индикатори конкурентности важан показатељ за кредиторе и потенцијалне инвеститоре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво