Како подстаћи робну размену Србије и Јапана

Трговинска размена између Србије и Јапана прошле године је износила нешто више од 160 милиона долара, а с обзиром да те две земље имају дугу традицију добрих билатералних односа од 136 година, економска сарадња требало би бити и боља, закључак је Пословног форума Србија-Јапан.

Циљ форума, који је организован у Привредној комори Србије, је да се јапанска делегација упозна са могућностима о инвестирању у Србији, као и да добављачи из Србије представе своје потенцијале.

Помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Маја Мандрапа Гашић истакла је да су Србија и Јапан прошле године обележили 135 година добрих дипломатских односа, али да упркос доброј билатералној сарадњи међусобна економска сарадња заостаје.

Каже да су две земље највећу трговинску размену забележиле 2016. године, која је износила око 169 милиона долара, али да се последњих година бележи благи пад.

Навела је да у Србији послују 32 јапанске компаније које запошљавају око 3.000 радника, као и да у Србији постоји пет великих јапанских инвестиционих пројеката, међу којима су изградња постројења за прераду отпада у Винчи и изградња постројења за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани "Никола Тесла А".

Треба истаћи, каже Гашић, да се Јапан налази на врху листе земаља које су пружиле помоћ Србији и навела да је та помоћ од 1999. до данас износила око 507 милиона евра.

Према њеним речима, посета јапанског премијера Шинзо Абеа почетком године, која је била прва посета једног јапанског званичника након три деценије, много је подигла интересовање јапанских компанија да улажу у Србију током ове године.

Да је посета јапанаског премијера "провукла" јапанске инвеститоре да дођу у Србију, сагласан је и саветник председника Привредне коморе Србије Михаило Весовић, који каже да Србија ове године бележи тренд раста извоза, те да се очекује да би робна размена између две земље ове године могла бити око 200 милиона долара.

"Ефекат посете премијера Јапана јесте да је интересовање јапанских привредника далеко веће него до сада. Оно што су они схватили као сигнал јесте да ако су већ инвестирали у околне земље региона или у Европу, да сада могу да пронађу своје добре пословне партнере и у Србији", оценио је Весовић.

Осим пословног форума, данас је организован и први Дан добављача уз подршку Европске мреже предузетништва.

"То ће бити могућоност за пет јапанских компанија из машинске индустрије и индустрије неметала да пронађу своје добављаче у Србији. То нису компаније које само послују у Србији, то су компаније из региона, Румуније, Пољске", рекао је Весовић.

Специјални саветник у Министарству економије, трговине и индустрије Јапана и генерални директор Јапанске организације за спољну трговину Беч, Стаоши Абе, изразио је задвољство што је у Београду и што ће се по први пут сусрести српски и јапански привредници.

Каже да у Србији нема много јапанских компанија, јер, истиче, Јапанци не знају много о Србији, као и начину пословања у нашој земљи.

"Ми се трудимо да промовишемо Србију као добру пословну дестинацију за улагање, али исто тако је важно да ви промовишете који су то добри аспекти за инвестирање у Србији, као и да промовишете бизнис између Србије и Јапана", нагласио је Абе.

На форуму је учествовао и генерални директор "Мицубиши" корпорације у Београду, Наоки Тсукада, који је подсетио да је та велика глобална компанија која послује у више индустријских сектора од хране до аеро индустрије, своју канцеларију у Србији отворила 1965. године.

То што је "Мицубиши" присутан више од 50 година на српском тржишту, каже Тсукада, то је заправо знак да је Србија повољно место за улагање, али и да компаније имају добар однос са српском владом, која је постала њихов партнер.

"С обзиром на дугогодишње пословно искуство које имам у Србији, мислим да је Србија добра земља за развијање бизниса", навео је Тсукада и додао да ће форум бити добра прилика да се јапанске компаније упознају са пословањем у Србији и да овде улажу своје знање и пословни потенцијал.

Председник Јапанске пословне алијансе у Србији и директор корпоративних послова и комуникација "Јапан Тобако Интернешенел" за Западни Балкан, Горан Пекез, каже да је до сада 30 јапанских компанија које послују у Србији у нашу земљу уложило више од 200 милиона евра.

"Пословни форум ће бити прлика да јапанске компаније које послују у Србији пренесу добра искуства другим заинтересованим јапанским компанијама, и покажу да су задовољне квалитетом производа које српски добављачи било у индустријском или у пољопривредном сектору добављају", рекао је Пекез.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво