Недимовић: "Фереро" у Србији има дугорочне планове

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је у селу Алекса Шантић код Сомбора посетио плантажу лешника италијанског кондиторског гиганта "Фереро", чији представници су га упознали са плановима компаније до 2025. године.

"Свим душебрижницима могу да поручим да 'Фереро' не само да не напушта Србију, већ да желе да прошире површине под засадима леске, да пренесу знање и помогну и домаћим узгајивачима, али и да на крају инвестиционог циклуса овде отворе и фабрике за прераду и то до готових производа", рекао је Бранислав Недимовић после обиласка плантаже.

Плантажа лешника у Алекси Шантићу простире се на 600 хектара, а на додатних 90 хектара налази се расадник. Од приватизације 2015. године "Фереро" је у тај пројекат уложио више од 20 милиона евра.

Недимовић истиче да "Фереро" у Србији већ сада има уговоре са готово 200 пољопривредних произвођача који су лешником засадили 1.000 хектара.

"У овој производњи нема граница, потребе тржишта су такве да колико год леске засаде наши попљопривредници ће имати сигурну продају. То је шанса и за младе и подсећам на субвенције министарства од 12.000 евра за младе пољопривреднике, а са тим новцем могу итекако да започну једну овакву производњу", каже Недимовић.

"Фереро" жели да засади лешника у Србији до 2024. достигну 10.000 хектара са родом од око 225.000 тона годишње.

Уз то, кажу, треба интензивно радити на формирању националног удружења произвођача лешника, као и задруга, да би до 2025. могла да никне и прва "Ферерова" фабрика у Србији.

Иначе, стручњаци кажу да је 90 одсто површина у Србији погодно за засаде лесковог дрвета и производњу лешника, али да треба применити претходну анализу земљишта, применити све неопходне агротехничке мере и садити сертификоване сорте.

Поред министра пољопривреде, плантажу су обишли и покрајински секретар за појопривреду Вук Радојевић, амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво