Шта мучи српске предузетнике

Недостатак одговарајуће радне снаге, алтернативних извора финансирања и недовољни подстицаји државе за улагање у иновације основни су проблеми малих и средњих предузећа у Србији. То су кључни резултати истраживања Предузетнички барометар ревизорско-консултантске компаније "Ернст и Јанг". Отворен је и конкурс за награду Предузетник године, који конкурише за титулу Светски предузетник године.

Чак 64 одсто предузетника у Србији финансира пословање из сопствених средстава, а половина испитаника сматра да су им потребни алтернативни извори финансирања.

"Европска унија је пружила својим новим чланицама у последњих десет година огромне субвенције. По 80 одсто су биле те субвенције и ако градите фабрику у Европској унији која вреди пет милиона евра, вас кошта само милион, а кад то исто градите у Србији кошта вас шест милиона зато што имате још порез на добит пре инвестирања", објашњава председник жирија програма "Ернст и Јанг" Предузетник године Дарко Будеч. 

Агилност и способност прилагођавања тренутним тржишним условима основне су карактеристике домаћих предузетника, а њихове компаније у просеку су старе 22 године.

"Главни проблем наших предузетника је недостатак радне снаге и са тим се они суочавају дужи низ година, а то су и ове године апострофирали. Други проблем је непостојање алтернативних прихода јер гро својих инвестиција врше из сопствених средстава и сопственог профита, и треће је недостатак подстицаја од стране државе за улагање у иновације", истиче руководећи партнер компаније "Ернст и Јанг" за Србију, Црну Гору и Босну и Херцеговину Иван Ракић.

Недостатак правих кадрова велики је изазов за даљи раст и развој компанија, сматрају мали привредници.

"Управо је то био један од разлога за усвајање Закона о дуалном образовању и управо ће се кроз овај закон омогућити да се кадрови усмеравају према потребама привреде", каже Бранислава Симанић из Привредне коморе Србије.

У претходних пет година у програму "Ернст и Јанг" Предузетник године, у Србији је учествовало 165 предузетника, у име 150 компанија које запошљавају 15.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво