Брнабићева са представницима дуванске индустрије у Нишу и Врању

Премијерка Ана Брнабић обишла је компанију "Филип Морис", која је у септембру 2003. године приватизовала највећу српску фабрику дувана ДИН и до данас остала у десет највећих страних инвеститора, као и највећа америчка инвестиција у Србији. "Бритиш американ тобако" од 2003. године буџету Србије донео више од две милијарде евра, истакла је премијерка.

Компанија "Филип Морис" обележила је данас 15 година пословања у Србији, а премијерка Ана Брнабић обишла је фабрику са генералним директором за југоисточну Европу Александром Јаковљевићем.

Брнабићева је подсетила на то да ова компанија запошљава 900 радника директно и 3.000 индиректно, и да она у Србију не доноси само новац, већ и знање, технологију и систем рада, који остаје у нашој земљи и прелива се на друге гране привреде.

"Ова компанија је један од најпожељнијих послодаваца у Србији и одличан партнер Владе Србије и Града Ниша", нагласила је премијерка и додала да ће Србија учинити све да "Филип Морис" настави пословање у нашој земљи.

Она је посебно истакла да се компанија налази у Нишу и да је то важан део плана децентрализације и равномерног регионалног развоја Србије, којим Влада покушава да смањи миграције у Београд и Нови Сад.

"Претходна влада је покренула иницијативу подизања на ноге Ниша као регионалног центра јужне Србије и мислим да смо то сада успели довођењем нових инвеститора и отварањем нових радних места. До краја године почеће изградња научнотехнолошког центра, а од почетка следеће и лабораторијске ламеле. То ће све допринети да се Нишу врати епитет центра електронске индустрије", поручила је Брнабићева.

Јаковљевић је подсетио да је прошло 15 година од када је "Филип Морис" успешно приватизовао српску фабрику дувана ДИН, те да је од 2003. године до сада компанија уложила више од 850 милиона долара у Србију.

Подвукао је да је нишка фабрика међу најмодернијима у глобалној мрежи фирме "Филип Морис", те да је извоз из те фабрике повећан од 2010. године за 40 пута.

"Одавде се сада 80 одсто производа извози и то на више од 50 тржишта широм света. То говори о жељи и преданости наших запослених", рекао је Јаковљевић.

Додаје и да је ова компанија, као други на листи највећих пореских обвезника у земљи, у буџет Србије уплатила више од шест милијарди долара те да у даљем пословању рачуна на предвидивост привредног окружења и фискалне политике.

Навео је да "Филип Морис", поред тога што се труди да остане лидер у области дуванских производа, пролази и кроз велику трансформацију и улаже значајна средства у проналажење алтернатива традиционалним дуванским производима, као што је производ "ајкос" где се дуван загрева, али не сагорева.

Упитан за откуп домаћег дувана, он је рекао да та компанија од 2015. године не откупљује домаћи дуван из комплексног скупа разлога, међу којима је и нелегална производња дувана, однос квалитета и цене и друго.

БАТ буџету Србије донео више од две милијарде евра

Премијерка Брнабић обишла је и компанију "Бритиш американ тобако" (БАТ), која обележава 15 година пословања у Србији, и истакла да је та компанија од 2003. године буџету Србије донела више од две милијарде евра.

Брнабићева је честитала запосленима и руководству БАТ-а јубилеј пословања у Србији и подсетила да је прошле године у фабрици у Врању отворен нов производни погон.

"Чула сам да тај погон остварује одличне резултате и разговарали смо данас о томе да следеће године отворимо још једну производну линију", рекла је премијерка на свечаности у БАТ-у.

Она је навела да је БАТ важан играч за дуванску индустрију Србије која чини 11 одсто укупних пореских прихода у буџету и истовремено остварује и значајан спољнотрговински суфицит.

Премијерка је истакла да данас две велике компаније дуванске индустрије, БАТ и "Филип Морис", славе јубилеј пословања у Србији и то на југу земље где су нам, како каже, инвестиције и нова радна места најпотребнији.

Брнабићева је захвалила БАТ-у на укупној инвестицији од 270 милиона евра у Србији и истакла да је реч о друштвено одговорној компанији која је "прави партнер Врању и Србији".

Обележавању јубилеја пословања британске компаније у Србији и преузимања Дуванске индустрије Врање присуствовао је и генерални директор БАТ-а за Србију и Црну Гору Сотирос Костурос, који је истакао да је та компанија у протеклих 15 година у Србији уложила више од 270 милиона евра, од чега је више од 120 милиона евра инвестирано у модернизацију фабрике у Врању.

Како је рекао, БАТ је постао производни центар за земље ЦЕФТА споразума.

"Тренутно запошљавамо око 500 људи у Србији и поносни смо што смо у позицији да повећавамо тај број", рекао је Костурос.

Он је навео да је петнаестогодишњица пословања БАТ-а у Србији обележена раније представљањем уређаја за загревање дувана – "гло".

"То је још један показатељ нашег поверења у тржиште Србије", рекао је Костурос и додао да ће БАТ наставити тренд улагања и запошљавања и у другим сегментима пословања на српском тржишту.

Директор фабрике БАТ Врање Ричард Вреденберг изразио је задовољство постигнутим резултатима у протеклих 15 година и истакао да је годишња производња фабрике у Врању увећана четири пута у поређењу са почетним обимом.

Како је рекао, производња за извоз повећана је од почетних три одсто до скоро 30 одсто укупне производње.

"Захваљујући сталној модернизацији и унапређењу производње, наше постројење у Врању постало је једно од најбољих у БАТ групи", нагласио је Вреденберг. 

Он је навео да је фабрика недавно прославила још један јубилеј – пет година без инцидената и повреде на раду што, како каже, показује да су запослени један од приоритета компаније БАТ.

Од приватизовања Дуванске индустрије Врање 2003. године до данас, БАТ је уплатио више од две милијарде евра у буџет Србије путем акциза, а у прошлој години овај допринос је износио више од 280 милиона евра.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи