Ове године откривено 12.500 радника на црно, значајно мање него лане

Током ове године у Србији је откривено око 12.500 радника на црно, што је за 40 одсто мање у односу на исти период лане, иако је значајно повећан број инспекцијских надзора.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да је то показатељ да је Србија на правом путу да искорени рад на црно и истиче да је добрим резултатима допринела и кампања "Реци не раду на црном", у оквиру које грађани путем бесплатне телефонске линије могу пријавити нерегуларности на раду.

"Имамо 43 одсто инспекцијских надзора више у односу на прошлу годину и исто толико одсто мање радника на црно", истакао је Ђорђевић на радионици у оквиру пројекта "Реци не раду на црно", чији је циљ сузбијање нелегалног рада.

Указао је да ће инспекторат и министарство наставити транспарентан рад у тој области, као и да ће објављивати црне листе послодаваца који праве нелојалну конкуренцију и радницима ускраћују право на пензионо, здравствено и социјално осигурање, а држави право да убира порез.

Ђорђевић сматра да је велики број радника на црно последица претходних лоших политика у тој области и истиче да је прошле године измењен члан закона који је дозвољавао послодавцу рок од три дана да пријави радника, што су многи користили и то чинили тек када дође инспекција, без икаквих последица.

Додаје и да ће се Закон о раду поново мењати, као и да ће ове и наредних година бити промењени и други закони, који ће утицати на побољшање услова рада. 

Наводећи да је ове године 250 инспектора обавило 51.600 инспекција, министар је рекао да је потребно запослити још инспектора и омогућити им још боље услове за рад.

Захвалио је норвешкој влади, која је финансијски помогла пројекат у вредности од 300.000 евра, истичући да ће Србија наставити да следи најбоље примере у свету, попут скандинавских земаља.

"Наш задатак је да градимо нормалну државу, по мери грађана, са нултом толеранцијом на кршење закона", поручио је Ђорђевић и истакао да ће Србија ускоро бити у ЕУ, раме уз раме са другим државама. 

Амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад рекао је да је рад на црно веома лош за друштво, будући да су држави потребни приходи, а радницима лојална конкуренција и социјална права. 

"Норвешки систем је изграђен на томе да сви поштују законе. Зато и можемо да инвестирамо и зато и имамо високи стандард, што је потребно и Србији. Надамо се да ћемо овим пројектом то и испунити", рекао је Бјорнстад.

Амбасадор је рекао да је сагласан са министром да Србија не треба да испуњава само минималне услове за приступ ЕУ, већ да треба да поставља више стандарде, што грађани, каже, и заслужују.

На данашњој радионици у оквиру пројекта "Реци не раду на црном", који траје од марта ове године, додељено је 266 лаптоп рачунара испекторима за рад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво