Повећана трговинска размена Кине и 16 земаља

Трећи самит министара транспорта Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе и Трећи форум градоначеника из тих земаља одржава се у Београду. Министри Зорана Михајловић и Александар Антић истичу да Србија у оквиру овог механизма има највише пројеката. Остварена је сарадња на основу принципа ефикасности, отворености и толеранције, рекао је кинески министар саобраћаја Ли Сјаопенг.

На отварању самита и форума "Кина+16" министар енергетике и национални координатор за сарадњу Кине и земаља централне и источне Европе Александар Антић је рекао да Србија захваљујући снажним пријатељским односима председника Вучића и председника Сија има највише пројеката.

"Већ седам година тај формат је сваке године све снажнији и има све више начина којима земље региона остварују сарадњу са Кином, на добробит свих наших грађана. Поносни смо на све што је до сада урађено", рекао је министар.

Рекао је и да је за регион глобална посебно значајна иницијатива Кине "Пут свиле". "Србија треба да буде поносна пошто имамо једну од најзначајнијих улога", рекао је Антић.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић рекла је да би Србија могла да буде лидер у Европи у реализацији инфрастрктурних пројеката. Очекује конструктивне и добре разговоре не само о актуелним већ и новим пројектима.

Михајловићева је истакла да инфраструктурни пројекти који се у Србији реализују у сарадњи са Кином значе развој и будућност наше земље.

Захвалила је председнику Вучићу што присуствује отварању самита, наводећи да његово пријатељство са председником Кине даје додатни ветар у леђа.

Градоначелник Зоран Радојичић је у Палати "Србија" навео да је велика част и задовољство за Београд да буде домаћин скупа.

"Верујем да ћете у Београду провести лепе дане, да ћете их се сећати и пожелети да поново дођете, као наши саговорници или као гости, и бићете добродошли", поручио је Радојичић гостима.

Конкретни резултати у сарадњи

Представник Кине за земље ЦИЕ из секретаријата Пекинга Ли Јуђе је изразио задовољство што учествује на скупу и честитао домаћину на успешној организацији.

Навео је да је постигнут заједнички консензус и остварени конкретни резултати у сарадњи Кине и земаља централне и источне Европе.

"Однос Кине и свих земаља ЦИЕ је на нивоу који је у историји најбољи", истакао је Ли.

Како је нагласио, робна размена Кине и света је прошле године премашила светски рекорд, нагласио је Ли и додао да има пуно страних фирми које долазе и инвестирају у Кину.

Заменица градоначелника Пекинга Ванг Хунг је изразила задовољство што учествује на скупу у Београду и истакла да Кина и земље централне и источне Европе имају традиционално пријатељство.

Навела је да је председник Кине Си Ђинпинг посветио велику пажњу јачању односа Кине са земљама ЦИЕ и дао јасне смернице како да ојачају сарадњу у привреди, али и другим областима.

Истакла је да је формирана комплетна мрежа сарадње Кине и других земаља ЦИЕ и да су донети конкретни планови како да се та сарадња побољша како би животни стандард грађана био бољи.

Сарадња на основу принципа ефикасности, отворености и толеранције

За пет година постигнут је значајан напредак у повезивању земаља у оквиру иницијативе "Појас и пут" и повећана трговинска размена Кине и 16 земаља ЦИЕ, изјавио је министар саобраћаја Кине Ли Сјаопенг.

Ли је рекао да је од првог самита у оквиру механизма "16+1", остварена сарадња на основу принципа ефикасности, отворености и толеранције.

Навео је да је у том периоду покренут велики број пројеката у области саобраћаја и инфраструктуре, међу којима обнова железничке пруге Београд–Будимпешта, изградња моста Борча–Земун, ауто-пут у Црној Гори, отворене нове копнене и морске линије између Кине и Европе.

"Пре пет година председник Си је предложио иницијативу "Појас и пут" како би промовисао идеју заједничког напретка на обострану корист", додао је Ли.

Рекао је да му је велико задовољство што је данас у Београду, у једном од најстаријих градова у Европи и захвалио Влади Србије на посвећеном ангажовању у организацији Самита.

Захвалио је и председнику Србије на свему што је, каже, урадио за сарадњу две земље и додао да његово присуство показује да српска влада цени пријатељство са Кином и председником Сијем и жели да пружи допринос јачању сарадње Кине и 16 земаља ЦИЕ.

Како је рекао, у протекле четири деценије, Кине је стекла богато искуство у развоју саобраћаја и позвао све земља у оквиру сарадње "16+1" да, ослањајући се на своје компаративне предности, а придржавајући се принципа обостране користи, наставе да улажу заједничке напоре за продубљење сарадње.

Подвукао је да је од оснивања механизма "16+1", остварена сарадња на принципима равонправности и узајамне користи, а да је у последњих неколико година повећана трговниска размена Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, као и обим трговиснке размене Кине и ЕУ.

"Брзи раст билатералне трговине намеће и нове услове за логистичку подршку и отвара нове могућности", рекао је Ли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво