Михајловић: Градња Моравског коридора почиње половином 2019. године

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је са америчком компанијом "Бехтел" Меморандум о разумевању и сарадњи на пројекту изградње Моравског коридора, то јест ауто-пута Појате–Прељина и најавила да би радови, након потписивања уговора, могли да почну половином 2019. године.

Том приликом, министарка Зорана Михајловић је истакла да ће ауто-пут дужине 110 километара пролазити кроз део централне Србије у којем живи око 500.000 људи, а гравитира скоро милион.

"Моравски коридор ће повезати друмски Коридор 10 са Коридором 11. Вредност инвестиције у изградњу овог ауто-пута је око 800 милиона евра и укључује и телекомуникационо опремање и регулацију река. Наше очекивање је да би радови могли да почну у 2019. години", рекла је Михајловићева.

Потписивању је присуствовао амбасадор САД у Србији Кајл Скот и в. д. директора "Коридора Србије" Зоран Бабић.

Меморандум су, заједно са министарком, потписали потпредседник компаније "Бехтел" Шон Кени, а у име компаније "Енка", пошто је у питању конзорцијум "Бехтел–Енка", потписао је председник компаније Мехмет Тара. 

Михајловићева истиче да је данас потписан Меморандум, што је први документ о реализацији овог пројекта, после две године рада на њему.

Министарка је рекла да су наредни кораци у реализацији пројекта израда акционог плана, комплетирање пројектно-техничке документације за средишњу деоницу и заједнички рад на проналажењу модела финансирања.

"Кроз овај пројекат Србија не добија само ауто-пут, добија и знање, јер је 'Бехтел' једна од најбољих компанија у свету у овој области, која зна како се управља пројектима и како се изводе радови на овако великим пројектима", навела је Михајловићева.

Додала је да је основ за потписивање Меморандума споразум између влада Србије и САД у области инфраструктуре, који је потписан у септембру.

Михајловићева је захвалила и "Коридорима Србије" на доброј сарадњи на том пројекту, додајући да има још доста посла.

Указала је да ће Србија, као и за сваки велики и вредан пројекат, обезбедити државне гаранције за његову реализацију.

Амбасадор САД је рекао да потписани Меморандум представља први плод споразума који је потписан у области инфраструктуре између Владе Србије и САД.

"Желео бих да видим више америчких компанија на српском тржишту, а са 'Бехтелом' у Србију долази једна од наших најбољих компанија, позната по квалитету пројектовања и извођења радова", рекао је Скот.

Нагласио је да су Србија и та земља први споразум потписале још пре око 140 година и тицао се увоза и извоза шљива.

Скот је навео да је "Бехтел" позната компанија по квалитету и иновацијама и да ће Србија не само добити добар ауто-пут већ и "дигитални коридор" који ће допринети развоју земље.

Како је рекао, "Бехтел" је познат и по томе што може да заокружи цео животни циклус пројекта.

Скот је истакао да "Бехтел", такође, као и руске и кинеске компаније може да понуди и финансирање пројекта, пошто је реч о глобалној компанији која има приступ различитим изворима финансирања.

Додао је да САД, такође, има своју Ексим банку.

Потпредседник компаније "Бехтел" Шон Кени, који је у име америчке компаније потписао Меморандум, истакао је да ће за изградњу ауто-пута бити потребне око две и по године.

"Веома нам је драго што смо потписали данас Меморандум у вези са реализацијом пројекта изградње Моравског коридора. Радујемо се сарадњи са нашим партнерима у Србији и очекујемо успешну реализацију пројекта", навео је Кени.

Моравски коридор повезаће општине Ћићевац, Сталаћ, Крушевац, Трстеник, Врњачку Бању, Краљево и Чачак, у којима живи близу 500.000 становника.

Ауто-пут ће проћи и поред десет популарних бањских дестинација, од којих је највећа Врњачка бања, 20 манастира Српске православне цркве и шест планинских центара. 

Михајловићева и амбасадор САД су, у присуству председника Србије Александра Вучића и министра трговине САД Вилбура Роса, потписали 6. септембра Меморандум о разумевању између Србије и САД у области инфраструктуре.

Тај споразум је омогућио много веће ангажовање америчких грађевинских и свих других компанија у Србији.

Министар трговине САД Вилбур Рос тада је оценио да је Србија добро место за инвестиције.

Компаније из САД у Србији тренутно запошљавају више од 16.000 радника, док више од 200 компанија окупљених у Америчкој привредној комори запошљава око 100.000 наших радника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво