Брнабић: У капиталне инвестиције више од 200 милијарди динара

Србија ће на крају године сигурно имати привредни раст већи од четири одсто и следеће године ће први пут бити у ситуацији да уложи више од 200 милијарди динара у капиталне инвестиције, рекла је Ана Брнабић.

"Важно је да имамо одрживи раст и због фискалне дисциплине, коју смо задржали од владе Александра Вучић, ми ћемо бити у ситуацији да следеће године уложимо још више новца у капиталне инвестиције", рекла је Ана Брнабић након састанка са председником Србије.

Она је казала да ће огроман део новца и даље бити улаган у путну и железничку инфраструктуру, као и у три најважнија сектора којима је данас било речи, а то су станоградња за припаднике снага безбедности, инфрастрктуру у области здравства и развој науке и иновација. 

Брнабић је нагласила да ће све то обезбедити додатни раст БДП-а у 2019. години.

Говорећи о улагањима у здравство, она је рекла да ће те инвестиције износити чак милијарду евра пошто је здравство приоритет број један за грађане.

Тим улагањима ћемо покрити целу Србију и све домове здравља и опште болнице, као и сва четири клиничка центра у Србији.

Подсетила је да је већ завршен нишки клинички центар, да настављена градња КЦС-а у Београду и да се нада да ће у првом кварталу почети градња Клиничког центра Војводине у Новом Саду, а затим и КЦ у Крагујевцу.

"Задатак ове владе је да мењамо парадигму приведног раста и развоја Србије и да пребацимо фокус са инвестиција које захтевају велики број радних места на економију засновану на иновацијама и знању. Зато ћемо инвестирати у наредним годинама близу 100 милиона евра у инфаструктуру везану за иновације, истраживања и развој, као и развој старт ап предузећа и научну инфраструктуру".

Брнабић подсећа да се тренутно гади научно технолошки парк у Новом Саду и да би прва фазу са 10.000 квадрата бити готовора до септембра следеће године, а онда још 19.000 квадрата.

Како је рекла, до краја 2018. почиње градња и научно технолошког парка у Нишу са 14.000 квадрата, завршен је тендер и добијено зелено светло од ЕИБ и очекује се потписивање уговора и почетак градње у новембру.

Премијерка каже да би 2019. требало да буде готова и лабараторијска ламела као додатна зграда Елкетронског факултета у Нишу.

Брнабић је нагласила да ће влада до краја мандата поново направити од Ниша центар електронске индустрије.

За следећу годину је најавила почетак изградње Биосенс института у Новом Саду, који ће бити европски центар изврсности у дигиталној пољопривреди.

Такође, градиће се додатна зграда ФОН-а у Београду, а 2020. почиње и проширење зграде научно технолошког пака у Звездари који ће у првој фази добити нових 4.000 квадрата.

Тренутно, додаје, ради више од 65 компанија које запошљавају више од 600 инжењера, од којих држава има значајне приходе пошто је 75 одсто производње намењено извозу.

Брнабић најављује и градњу додатне зграде Института за физику у Београду, као и да се разаматрају и улагања у Институт Винча.

"Све ће то обезбедити да имамо много конкурентнију привреду, веће плате у средњем року, али и да задржимо младе и талентоване људе у земљи. Надам се да ће и они који су отишли кренути да се враћају у земљу".

Брнабић истиче да са Министарством финансија разматра посебан сет пореских олакшица за све који се баве научним и истраживачким развојем како би имали више старт ап предузећа, као и да што више страних компанија отварају своје центре у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи