Ускоро извоз српске пшенице у Египат

Извоз првих количина пшенице из Србије у Египат, земљу која највећи глобални увозник пшенице, требало би да почне у децембру ове године или јануару 2019, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Министар каже да ћемо први пут после 30 година моћи да извеземо пшеницу у Египат, и да је Србија као држава добила за то сертификат.

"Све оно што се о томе пуно причало последњих 20 или 30 година, сада постаје реалност", рекао је Недимовић на конференцији за новинаре са представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Недимовић је навео да се очекује да у последњој недељи новембра и почетком децембра увозник обави контролу складишних капацитета.

Србија, рекао је министар, има два милиона тона пшенице за извоз с озбиром да су ове године били одлични приноси и додао да Египат тражи добар квалитет зрна.

"Зависи од нашег потенцијала колико будемо могли да уговоримо са египатским откупљивачима. Значи ми имамо у овом тренутку, сигурно ћемо имати бар два милиона тона за извоз", навео је Недимовић 

"Кад сте највећи купац, тражите најбољу робу", додао је Недимовић.

Колико је извоз пешенице у Египат велика ствар, навео је, говори и то што је председник Русије својевремено морао да иде у Египат на потписивање таквог уговора.

Недимовић је рекао да оно што Србија планира са Египтом, када је реч о извозу пшенице, исто планира са извозом кукуруза у Кину и Индонезију.

Европска банка за обнову и развој је до сада инвестирала пет милијарди евра у пољопривреду и агробизнис у Србији. Следећа ставка је, кажу, безбедност хране и фитосанитарна контрола.

"Помагаћемо у томе да се нађе најбоље решење за српске производе, а то је географско порекло које за произвођаче значи додату вредност. Успели смо да сертификујемо ариљску малину и облачинску вишњу". навела је Жужана Харгитаи из ЕБРД-а.

Са том банком ускоро почиње и реконструкција система за наводњавање на 13 вештачких језера, одакле би требало да се заливају површине на Фрушкој гори.

"Исто тако имамо један пројекат који планирамо на простору неготинске крајине, где имамо куриозитет да нам је Дунав изнад нивоа земљишта, а ми никад нисмо ту воду спустили и то земљиште наводњавали", закључио је Недимовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи