Налазиште злата и бакра испод борског аеродрома

Бор је на прекретници. Кинески "Зиђин" догодине преузима управљање рударским басеном "Бор". Дали су понуду Канађанима да преузму пројекат "Чукару Пеки", планирају да отворе нове руднике... Због свега тога управа града мења приоритете и развој града прилагођава новим суграђанима.

Кинеска инвестиција од 1,46 милијарди долара у наредних шест година у РТБ али и пројекат "Чукару Пеки " који подразумева отварање још једног рудника бакра и злата у Бору, потпуно су промениле инфраструктурне приоритете у овом граду, где ће се и локални буџет захваљујући томе знатно оснажити.

У локалној управи желе да што ефикасније ураде свој део посла.

"Уређење саобраћајница, како у граду тако и у селима, али исто имамо једну велику обавезу, пре свега према Влади Републике Србије, према нашим суграђанима али и према пројекту, 'Чукару Пеки', да наставимо разговоре са будућим власницима рудника о измештању аеродрома на нову локацију", наводи Александар Миликић, градоначелник Бора.

Оснивач Борског рудника Ђорђе Вајферт, сигурно је имао визију али није могао ни да сања како би то могло данас да изгледа. Измештање Борског аеродрома могло би да донесе овом граду али и целом Истоку Србије једну другачију будућност.

Борски аеродром, на 60 хектара, са пистом од једног километра, изграђен је пре четврт века и спада у ред најбољих спортских аеродрома у овом делу Европе. Градитељи очигледно нису ни слутили да је испод аеродрома тренутно најбогатије налазиште бакра и злата, у свету. Аеродром ће због изградње рудника бити премештен.

"Нама треба један мали аеродром, треба нам пре свега због инвеститора, занимљив је и за карго саобраћај – производе који не трпе дуго чекање, за њихово пребацивање до свих, ако хоћете европских дестинација", наводи Бошко Ничић, градоначелник Зајечара.

Економија на Истоку Србије, највише зависи од рударења. Повезивање овог дела Србије копненим и ваздушним саобраћајем биће услов без кога се не може.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи