Налазиште злата и бакра испод борског аеродрома

Бор је на прекретници. Кинески "Зиђин" догодине преузима управљање рударским басеном "Бор". Дали су понуду Канађанима да преузму пројекат "Чукару Пеки", планирају да отворе нове руднике... Због свега тога управа града мења приоритете и развој града прилагођава новим суграђанима.

Кинеска инвестиција од 1,46 милијарди долара у наредних шест година у РТБ али и пројекат "Чукару Пеки " који подразумева отварање још једног рудника бакра и злата у Бору, потпуно су промениле инфраструктурне приоритете у овом граду, где ће се и локални буџет захваљујући томе знатно оснажити.

У локалној управи желе да што ефикасније ураде свој део посла.

"Уређење саобраћајница, како у граду тако и у селима, али исто имамо једну велику обавезу, пре свега према Влади Републике Србије, према нашим суграђанима али и према пројекту, 'Чукару Пеки', да наставимо разговоре са будућим власницима рудника о измештању аеродрома на нову локацију", наводи Александар Миликић, градоначелник Бора.

Оснивач Борског рудника Ђорђе Вајферт, сигурно је имао визију али није могао ни да сања како би то могло данас да изгледа. Измештање Борског аеродрома могло би да донесе овом граду али и целом Истоку Србије једну другачију будућност.

Борски аеродром, на 60 хектара, са пистом од једног километра, изграђен је пре четврт века и спада у ред најбољих спортских аеродрома у овом делу Европе. Градитељи очигледно нису ни слутили да је испод аеродрома тренутно најбогатије налазиште бакра и злата, у свету. Аеродром ће због изградње рудника бити премештен.

"Нама треба један мали аеродром, треба нам пре свега због инвеститора, занимљив је и за карго саобраћај – производе који не трпе дуго чекање, за њихово пребацивање до свих, ако хоћете европских дестинација", наводи Бошко Ничић, градоначелник Зајечара.

Економија на Истоку Србије, највише зависи од рударења. Повезивање овог дела Србије копненим и ваздушним саобраћајем биће услов без кога се не може.

број коментара 6 пошаљи коментар
(уторак, 16. окт 2018, 16:23)
ja [нерегистровани]

Udarnicki

Sve su ovi moji predhodnici iskomentarisali. Ima par stvari koje su zaboravili, sitnice doduse. Tito je imao radnu snagu koja je radila za kombinezon, patike I besplatne obroke. Danas ljudi nece ni oko svoje kuce da pociste za dzabe, a kamoli da kopaju rudnike, prave puteve bratstva I jedinstva ili prugu Brcko-Banovici. Drzava jeste malo ojacala ali daleko od toga da ima para da to sama organizuje I plati sve nagomilane dugove. Socijalizam je propao ako niste do sada culi. Drzava ima svoj udio u kompaniji, ostvarivace dobit ako Bog da, zaposlice ljude koji ce imati redovne place I doprinose, a ostvarivace korist I po osnovu poreza. Pa sta vise hocete. Ako mislite da mozete bolje, kramp na ledja I kopajte, pa onda na rijeku I ispirajte mamlazi.

(недеља, 14. окт 2018, 23:26)
anonymousslađan [нерегистровани]

Ko?

A zašto,molim vas,Ničić komentariše izmeštanje BORSKOG aerodroma?!

(субота, 13. окт 2018, 22:52)
anonymous [нерегистровани]

Ruda

Kad su pitsli Tita, zasto kupuje rudu u Afriku kad mi imamo nasu. Tito je odgovorio, mi je kupujemo jeftino, preradjujemo i prodajemo dalje, a nasu rudu cuvamo....

(субота, 13. окт 2018, 21:22)
anonymous [нерегистровани]

Čudo prirode

Izgleda da svi znaju da kopaju i prodaju naše rude , samo mi to ne znamo. Vala čudo prirode smo mi kao narod.

(субота, 13. окт 2018, 21:18)
anonymous [нерегистровани]

Одмах...

...потрчите да продате некоме!

(субота, 13. окт 2018, 19:59)
Alpski [нерегистровани]

Rudnik

E blago Srbijici al'nista od toga.