Узгој стоке примамљив и младима у Расинском округу

Крушевачки крај одавно је чувен по сточарској производњи. Тренутно, на том подручју има око 12.000 грла крупне стоке, највише у Великом Шиљеговцу и трстеничком крају.

Шездесетогодишњи Слободан Јовановић из Грабовца код Трстеника бави се сточарством од малена. Сваке године купи по неколико грла крупне стоке.

"Дневно продајемо 150 до 200 литара млека. Син ми помаже и планирамо да проширимо још уз помоћ државе", каже Слободан Јовановић.

Његов син Драган сматра да је боље да се управо кроз производњу млека дају стимулације.

"Да се стимулише већа производња – ко хоће више да ради више ће и да заради, него да се стимулише по грлу стоке", објашњава овај сточар.

Јовановићи имају четири хектара своје земље и још толико су узели у закуп за силажу сточне хране. Њиховим стопама је кренула фамилија Смиљковић.

"Имам 10 грла крупне стоке и нешто ситне, овце око 30 брава. То ти је – 24 сата траје дан, 25 мора да се ради. Сад помало држава помаже сељацима. Најпре, што немамо сигурне те откупе, млеко ту и тамо, а најгоре је за месо", наводи Зоран Смиљковић.

Највише крупне стоке у расинском округу је у атару Рибарске реке. Породица Бркић из Великог Шиљеговца има 70 бикова.

"Ми ширимо нашу производњу јер нез намо шта друго да радимо. Ми смо најбројнија породица у нашем крају. Нас, хвала Богу, има 12 на стању", каже Мирко Бркић.

Директор Пољопривредно саветодавне станице у Крушевцу Радомир Бушатовић нада се да ће заживети и производња товне јунади, јер се све више произвођача враћа томе.

На срећу, капацитета за узгој крупне стоке има у Расинском округу а и велико је интересовање младих за сточарску производњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво