Михајловићева о новим пројектима са делегацијом Руских железница

Реализација нових пројеката попут изградње диспечерског центра, реконструкције пруге Београд–Бар и додатних радова на прузи Стара Пазова – Нови Сад биле су теме разговора министарке за грађевинарство, инфраструктуру и саобраћај Зоране Михајловић и заменика генералног директора Руских железница Александра Мишарина.

Ти пројекти су вредни 500 милиона долара, а Михајловићева је рекла да је Мишарин данас обишао радове на брзој прузи Београд–Будимпешта, деоници Стара Пазова – Нови Сад, који се финансирају из руског кредита.

"Мишарин је задовољан радовима, а 38 одсто радова је на вијадукту и тунелу. Све то изгледа импресивно управо тако како би свака Влада пожелела да има такво градилиште", рекла је министарка у Влади Србије на заједничкој конференцији за новинаре са Мишарином.

Истакла је да је најпоноснија на реформе које су урађене у железничком сектору у Србији.

"Мишарин је задовољан радовима, а 38 одсто радова је на вијадукту и тунелу. Све то изгледа импресивно управо тако како би свака Влада пожелела да има такво градилиште", указала је министарка.

Према њеним речима, на барској прузи до сада је реконструисано 77 километара пруге што, каже, није довољно. Додала је да је зато важно наставити обнову.

За то су нам потребна додатна стедства као и за деоницу Стара Пазова-Нови Сад, рекла је Михајловићева и прецизирала да је та деоница првобитно била пројектована за брзине од 160 километара на сат, а биће изграђена за 200 километара на сат што ће, како је додала Србију вратити на железничку мапу Европе.

"За нас пројекат не представља само инвестицију, него је важан и због знања и технологије које Србија добија и од руских колега", додала је министарка.

"Побољшање економских односа Србије и Русије" 

Према њеним речима, сарадња у области железнице важна је за побољшање укупних економских односа Србије и Русије.

Додала да је данашњи састанак био један од припремних састанака за посету председника Путина Србији.

"Посета председника Путина биће значајна, као што ће бити значајна и посета председника Кине или посете нашег председника другим земљама. Наш однос са светом најбоље се види у инфраструктури, где радимо и са Русијом и са Кином, и САД, и то је ваžно да би наши градани боље живели", рекла је Михајловићева.

Министарка је рекла да је у свом мандату најпоноснија на резултате остварене у железници.

"Кад сам именована за министра, ниједна пруга није била рехабилитована, ниједна станична зграда није била сређена. Железница је била систем са више од 15.000 запослених који није имао посла и инвестиција, а имао је кредите које није враћао. Заједно са свим синдикатима кренули смо у реформисање железнице, направили смо први попис имовине, спровели рационализацију железничке мреже и радне снаге и покренули огромне инвестиције. Данас су инвестиције у железници близу шест милијарди евра и веће су него у путној привреди", рекла је министарка.

Александар Мишарин захвалио је потпредседници Михајловић и Влади Србије на заједничком раду и резултатима који су захваљујући томе остварени.

"Реконструисали смо већ у Србији пруге за брзине до 120 километара на сат, а сада радимо на прузи Београд-Будимпешта за брзине од 200 километара на сат. Радови на деоници Стара Пазова-Нови Сад се одвијају по плану, а до сада је изведено 38 одсто радова. У наредна три месеца радићемо на припреми споразума у вези са новим пројектима", рекао је Мишарин.

Министарка је додала да је циљ да се споразуми потпишу испред преседника Србије и Русије.

Састанку у Влади Србије присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у Београду, Александар Чепурин који је рекао да ће наредна три месеца бити искришћена за припрему посете Путина.

број коментара 0 пошаљи коментар