Нове фирме годину дана ослобођене пореза на зараду и доприноса

Од почетка овог месеца, ступиле су на снагу дуго најављиване пореске олакшице за оне који покрећу бизнис. За разлику од досадашњих олакшица, када су порез на зараду и доприноси плаћани, а онда их је држава рефундирала, они који сада започињу пословање, годину дана су ослобођени плаћања.

Фотограф са дипломом економског факултета од јуна ради у Пожеги. После вишегодишње потраге за послом у струци, сакупио је новац да крене у самосталан бизнис. Конкурисао је и за средства Националне службе за запошљавање, али му за фотографску радњу нису одобрена. Жао му је што није сачекао нове пореске олакшице, које почетницима много значе.

"Уопште нису мала средства, значајна су, тако да ће добро доћи та помоћ. Значајна би била и нека средства као субвенција за набавку неких нових машина како бисмо унапредили своје производе", сматра Јовица Бaњанац, власник фотографске радње у Пожеги.

Процена је да ће предузетници и власници малих предузећа, са ослобађањем плаћања десет одсто пореза на зараду и свих социјалних доприноса, штедети 12–60.000 динара, месечно по запосленом. Олакшица важи за највише девет радника и власника.

"Они некада та средства и немају и то их спречава да уђу у систем, да почну да раде. Плаше се како да обезбеде тих првих 12.000 динара. Оно што ми овим омогућавамо је да крену да раде, прва три месеца, шест месеци, а да не зарађују", истиче Јелена Бојовић из Пројекта регулаторне реформе Наледа.

Због ове мере, помало стрепе локалне власти, јер порез на зараде иде у њихову касу.

"Али година брзо прође, доћи ће они нама на наплату за годину дана. Ми бисмо у Пожеги, која има 1.800 запослених, били срећни кад бисмо добили 100 новозапослених", наводи Милан Божић, председник Општине Пожега.

Иако је олакшица првенствено намењена младим људима са тек стеченим дипломама, право на то имају сви који покрећу бизнис, а најмање шест месеци су били на евиденцији незапослених. Олакшица се може користити само једном.

"Позивамо рачуновође и ревизоре, пре свега рачуновође, да дају посебан пакет за ту врсту пословања и да понуде јефтиније услуге управо за ове предузетнике", додаје Бојовићева.

Нове пореске олакшице важе и за пољопривреднике који делатност региструју код Управе за трезор. За све предузетнике важно је да послују у систему личне зараде уз ангажовање књиговође, јер паушалци немају право на олакшицу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво