Покретање бизниса уз пореске олакшице

Од почетка овог месеца, ступиле су на снагу дуго најављиване пореске олакшице за оне који покрећу бизнис. За разлику од досадашњих олакшица, када су порез на зараду и доприноси плаћани, а онда их је држава рефундирала, они који сада започињу пословање, годину дана су ослобођени плаћања.

Фотограф са дипломом Економског факултета Јовица Бањанац од јуна ради у Пожеги. После вишегодишње потраге за послом у струци, скупио је новац да крене у самосталан бизнис, конкурисао је и за средства Националне службе за запошљавање, али му за фотографску радњу нису одобрена. Жао му је што није сачекао нове пореске олакшице, које почетницима много значе.

"Уопште нису мала средства, значајна су, тако да ће добро доћи та помоћ. Значајна би била и нека средства као субвенције за набавку неких нових машина како би унапредили своје производе", указује Јовица.

Процена је да ће предузетници и власници малих предузећа, са ослобађањем плаћања пореза и доприноса, зависно од подручја на коме послују, штедети од 12.000 до 60.000 динара, месечно по запосленом. Олакшица важи за највише девет радника и власника. 

"Они некада та средства и немају и то их спречава да уђу у систем, да почну да раде. Плаше се како да обезбеде тих првих 12.000 динара. Оно што ми овим омогућавамо је да крену да раде прва три месеца, шест месеци, без да зарађују. Покушајте, учите, вежбајте се, научите шта значи бити предузетник", поручила је Јелена Бојовић која ради на Пројекту регулаторне реформе – Налед.

Иако је олакшица првенствено намењена младим људима са тек стеченим дипломама, право на то имају сви који покрећу бизнис, а најмање шест месеци су били на евиденцији незапослених. Олакшица се може користити само једном.

У Наледу, који је и покренуо иницијаитиву, процењу да је за почетне трошкове предузетнику и даље потребно између 5.000 и 30.000 динара.

"Радимо и на томе да промовишемо ову меру, позивамо рачуновође и ревизоре, пре свега рачуовође да дају посебан пакет за ту врсту пословања и да понуде јефтиније услуге управо за ове предузетнике", рекла је Бојовићева.

Нове пореске олакшице важе и за пољопривреднике који делатност региструју код Управе за трезор. За све предузетнике важно је да послују у систему личне зараде уз ангажовање книговође, јер паушалци немају право на олакшицу.

Остали аутори: Оливера Петровић Стојанчић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 12. окт 2018, 13:39) - anonymous [нерегистровани]

pausalci

Paušalci nemaju olakšicu, zašto?